H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει καλό στη χώρα

H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει καλό στη χώρα

Ο ιδρυτής της Alibaba είπε ότι θα εστίαζε τις δυνάμεις του στην οικοδόμηση του δικού του «Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» αντί να ανησυχεί για την οικονομία.

«Η βραδύτερη ανάπτυξη θα είναι καλή για την Κίνα.» Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σε ένα κοινό αποτελούμενο από επιχειρηματικούς ηγέτες και άλλους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Τζακ Μα, CEO της Alibaba. Στη συνέχεια, προσέφερε και μερικές επιχειρηματικές συμβουλές.

Ο Μα είπε ότι νομίζει πως η σχετικά βραδύτερη ανάπτυξη θα είναι πολύ καλύτερη για την Κίνα απ’ ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης της ανάπτυξης της οικονομίας στο 9%.

«Είμαστε ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» είπε ο Μα. «Δεν πρόκειται να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε τόσο γρήγορα».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μα μίλησε στο Νταβός. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε έρθει να μιλήσει επειδή δεν πίστευε ότι η συζήτηση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Όμως, επισήμανε ότι τελικά ήρθε για να μοιραστεί τα διδάγματα που έχει αντλήσει ο ίδιος και η εταιρεία του. Ο διάδρομος πίσω από την 90 θέσεων αίθουσα όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Μα ήταν εντελώς γεμάτος μισή ώρα πριν την άφιξή του. Δεν έπεφτε καρφίτσα, και έτσι πολλοί που ήθελαν να τον ακούσουν δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα.

Ο Μα είπε επίσης ότι η πρόκληση για την Κίνα είναι να συνεχίσει να εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ποιότητα, και όχι στην ποιότητα. «Ανάπτυξε την αξία και το όραμά σου. Αυτό πρέπει να κάνει και η Κίνα» είπε ο Μα. «Δεν ανησυχώ για την κινεζική οικονομία».

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών, λίγο κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 7,5%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 6,8% για φέτος και μόλις 6,3% για το 2016, ύστερα από δύο δεκαετίες ξέφρενης επέκτασης.

Επίσης, ο Μα τόνισε ότι η Alibaba έχει ελάχιστη σχέση με την κινεζική κυβέρνηση. Είπε ότι δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από την κυβέρνηση, παρόλο που τα χρειαζόταν στην αφετηρία της εταιρείας του, ούτε κι από κινεζικές τράπεζες. Η κυβέρνηση κάποιες φορές προσεγγίζει την Alibaba για να αναλάβει κάποια πρότζεκτ, αλλά η εταιρεία συνήθως αρνείται. Ένα από τα κυβερνητικά έργα που έχει αναλάβει είναι η διευκόλυνση αγοράς εισιτηρίων τρένων για άτομα που έχουν μετακομίσει στις πόλεις από τους αγρούς και θέλουν να πάνε πίσω για διακοπές.

Το όραμα του Μα για την Alibaba είναι να την κάνει σαν έναν «Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για μικρές επιχειρήσεις», ξεριζώνοντας τα όποια εμπόδια ώστε να πουλά αγαθά σε άλλες χώρες. Είπε ότι η εταιρεία έχει μια καλή παρουσία στη Ρωσία και έχει μειώσει τους χρόνους παράδοσης. Επιπλέον, τόνισε ότι η Alibaba μπορεί να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις να συνδεθούν με καταναλωτές στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Ως προς την επιχειρηματική επιτυχία γενικά, ο Μα είπε ότι η καλύτερη συμβουλή του είναι η «χαλάρωση». Υπενθύμισε επίσης ότι «η απόρριψη έρχεται πριν την επιτυχία» κι ότι είναι καλό να καταλάβουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. «Ακόμα κι αν η εταιρεία σου πεθάνει, εγώ δεν κερδίζω».