H «φρενίτιδα» GameStop έκανε πλούσιο τον επικεφαλής της εταιρείας – Πλέον οι μετοχές του αξίζουν 1 δισ. δολάρια

H «φρενίτιδα» GameStop έκανε πλούσιο τον επικεφαλής της εταιρείας – Πλέον οι μετοχές του αξίζουν 1 δισ. δολάρια
NEW YORK, USA - JANUARY 30: A GameStop store is seen in Manhattan of New York City, United States on January 30, 2021. Tayfun Coskun / Anadolu Agency Photo: AFP
Και λογικά ο ίδιος θα ήθελε να τις πουλήσει σύντομα.

του Lance Lambert

Η ύφεση από τον COVID-19 χειροτέρεψε την κατάσταση της GameStop, η οποία με την έναρξη της πανδημίας είχε ήδη αρχίσει να κλείνει καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2020, μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι απολαβές του CEO της, George Sherman, θα μειώνονταν προσωρινά κατά 50%.

Τα βιβλία της εταιρείας δεν φαίνονται πολύ καλά. Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020, οι πωλήσεις της GameStop μειώθηκαν κατά 31%, σε λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αλυσίδα εμφάνισε ζημιές 296 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο.

Πέρυσι, η GameStop έκλεισε πάνω από 400 καταστήματα, ενώ για το 2021 σχεδιάζεται το κλείσιμο εκατοντάδων περισσότερων.

Αλλά οι traders του χρηματιστηρίου δεν νοιάζονται για όλα αυτά. Αν και δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην κερδοφορία και τις προοπτικές της εταιρείας, η μετοχή της έχει ανέβει κατά …1925% τον Ιανουάριο! Ο λόγος; Η διαδικτυακή κερδοσκοπία, την οποία κυνηγάνε μανιωδώς οι χρήστες μιας συγκεκριμένης ομάδας στο reddit και ερασιτέχνες επενδυτές.

Την Παρασκευή, η μετοχή της GameStop βρέθηκε στα 381,43 δολάρια, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου η τιμή της ήταν μόλις 18,84 δολάρια.

Όλο αυτό έχει κάνει τον Sherman έναν πολύ πλούσιο επιχειρηματία – τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο ίδιος κατέχει 2.361.670 μετοχές της GameStop σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μετοχές αξίζουν 901 εκατομμύρια δολάρια με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ενώ την περασμένη Τετάρτη έπιασαν το εξωφρενικό ποσό των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων· στις 31 Δεκεμβρίου, η αξία τους ήταν 44 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Sherman βρέθηκε στη GameStop το 2019, με απολαβές άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, έχοντας φύγει από το τιμόνι της Victra, μιας εξουσιοδοτημένης αλυσίδας λιανικής πώλησης για τη Verizon Wireless. Με βάση τα μισθολογικά δεδομένα των CEO στις ΗΠΑ, τα λεφτά ήταν λίγα. Το διοικητικό συμβούλιο της GameStop «χρύσωσε το χάπι» δίνοντάς του options μετοχών ύψους 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, υπάρχει ένα θέμα: οι εισηγμένες εταιρείες συνήθως περιορίζουν την ευχέρεια των CEO τους να πουλάνε τις μετοχές που διαθέτουν, και συχνά απαιτείται έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Σίγουρα, δεν στέλνει το σωστό μήνυμα η βούληση ενός CEO να πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας του.

Άρα, παραμένει άγνωστο το κατά πόσο ο Sherman θα καταφέρει να ρευστοποιήσει τις μετοχές και να βγάλει πολύ χρήμα προτού η οικονομική πραγματικότητα επαναφέρει την τιμή της μετοχής της GameStop στα κανονικά επίπεδα.