H Goldman Sachs προβλέπει το τέλος της υπερπροσφοράς για το πετρέλαιο

H Goldman Sachs προβλέπει το τέλος της υπερπροσφοράς για το πετρέλαιο
Photo:

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμάει ότι η πλεονάζουσα προσφορά θα σταματήσει.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν πάνω από 2%, στο υψηλότερο σημείο τους από τον περασμένο Νοέμβριο, αφότου η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι η περίοδος πλεονάζουσας προσφοράς φτάνει στο τέλος της μετά από δύο χρόνια.

Επιπλέον, οι τιμές έλαβαν ώθηση κι από διακοπές της παραγωγής στη Νιγηρία, όπου ντόπιοι μαχητές συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχει η Chevron και άλλες εταιρείες.

Το αργό Μπρεντ κινήθηκε στα 48,83 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 2%, ενώ το αργό ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,1%, στα 47,19 δολάρια το βαρέλι.

Διακοπές στην προσφορά πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, που αγγίζουν τα 3,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έχουν εξαλείψει πλέον ένα πλεόνασμα προσφοράς που βύθισε τις τιμές του πετρελαίου κατά 70% μεταξύ του 2014 και των αρχών του 2016.

Και κάπως έτσι, η Goldman Sachs – η οποία εδώ και καιρό προειδοποιούσε για την έλευση ενός νέου κραχ στις τιμές του πετρελαίου – προέβη σε στροφή 180 μοιρών.

«Η αγορά πετρελαίου έχει μεταβεί από μια κατάσταση σχεδόν κορεσμού των αποθηκευτικών δυνατοτήτων σε μια άλλη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα προσφοράς. Η μετάβαση αυτή συνέβη πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε» σημειώνει η Goldman.

Όμως, η Goldman προειδοποιεί ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει εκ νέου πλεονάζουσα προσφορά το πρώτο μισό του 2017, καθώς οι τιμές κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι που θα κυριαρχήσουν το δεύτερο μισό του 2016 θα τονώσουν τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.

Αμερικάνοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι εντείνεται η ανησυχία τους γύρω από το ενδεχόμενο μιας οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης στη Βενεζουέλα. Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα έχει ήδη μειωθεί κατά σχεδόν 188.000 βαρέλια την ημέρα, φέτος.

Αλλά και η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, σχεδόν κατά 8,4% σε σχέση με το 2015, καθώς ο πετρελαϊκός κλάδος είναι αντιμέτωπος με σειρά πτωχεύσεων.