H κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κόψει τις συντάξεις

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κόψει τις συντάξεις

Δεν έχει δοθεί η παραμικρή διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί - Οριστικές αποφάσεις σε έκτακτο Eurogroup.

Κοινό μυστικό αποτελεί για την Κυβέρνηση η απόφαση για ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου για την περικοπή συντάξεων από 1/1/ 2019. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες περιγράφουν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να μην εφαρμόσει το εν λόγω μέτρο.

Χθες ήταν σειρά του κ. Δραγασάκη να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο προϋπολογισμός που θα συνταχθεί για το 2019 δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 πιστεύω ότι δεν θα περιέχει περικοπές συντάξεων, αλλά μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων. Ο προϋπολογισμός θα έχει θετικά μηνύματα για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στο Real FM.

Kληθείς να σχολιάσει την αντίθεση του ΔΝΤ στην αναστολή της περικοπής των συντάξεων ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ ήταν, είναι και θα είναι ενάντια σε κάθε μέτρο που συνιστά κοινωνική προστασία και ενίσχυση εισοδημάτων. Σήμερα δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον εκβιασμό. Έχουμε επιχειρήματα που δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων θα κάνει κακό» υπογράμμισε ο κ.Δραγασάκης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τουEuroworking Group που προετοίμασε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για τις συντάξεις.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο EWG συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση προς την Ελλάδα των ANFAs και SMPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες) εντός τεσσάρων ετών (2018-2022). Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από Ευρωπαϊκές πηγές, και όπως είναι γνωστό η τρόικα θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις δόσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται ανά εξάμηνο.

Στην Αθήνα πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που εκφράζουν βεβαιότητα ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές, ενώ πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν ότι πέρα από την αναζήτηση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας- κυρίως από τις Βρυξέλλες- δεν έχει δοθεί η παραμικρή διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί.

Το οικονομικό επιτελείο βασίζει τις προσδοκίες του στο «ξήλωμα» των αντίμετρων του 2019, μαζί και με ένα ακόμη υπερπλεόνασμα – μαμούθ που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ώστε να πετύχει αναστολή του μέτρου.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανάπτυξη «θυσιάζεται» στον βωμό της επίτευξης θηριώδους υπερ-πλεονάσματος