H κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη…όχι τους ανεξάρτητους

H κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη…όχι τους ανεξάρτητους

Τι σχεδιάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος για τους επόμενους μήνες που θα κρίνουν και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή έδωσε στην κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητούσε και μια «ανάσα» για τους επόμενους 4 μήνες.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο λίγο δεν μπορεί να θεωρηθεί στην πολιτική, ειδικά σε τόσο ειδικές συνθήκες όπως αυτές που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να αλλάξουν το κλίμα με κεντρικό άξονα της πολιτικής τους, την οικονομία, καθώς ποντάρουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά και στην σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο με την αλλαγή σχέσης με τους δανειστές.

Όμως μπορεί η κυβέρνηση  να πήρε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και να ενισχύθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία κατά μία έδρα (με την επιστροφή Κακλαμάνη), ωστόσο δεν κέρδισε τους ανεξάρτητους.

Είναι κοινό μυστικό πως…με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα μετρούσε και τους βουλευτές εκείνους από την πλευρά των ανεξάρτητων που θα ψήφιζαν παρών ή θα επέλεγαν την αποχή, με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο από τους συνολικά 23 ανεξάρτητους κανένας δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μόνο δύο ψήφισαν παρών, η Κ. Μάρκου και ο Γρ. Ψαριανός που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Γ. Νταβρής επέλεξε την αποχή.

Οι υπόλοιποι καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση.

Ο πρωθυπουργός πάντως μετά τη διαδικασία επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν το 2016, με τον Αλέξη Τσίπρα αντίθετα να εκτιμά ότι η κυβέρνηση πλέον «μετράει» τους τελευταίους της μήνες.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση

Αντώνης Σαμαράς: Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στη χώρα

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε με το κιάλι δεν βλέπετε 180 βουλευτές