H νέα ιδέα που «μάγεψε» την Google

H νέα ιδέα που «μάγεψε» την Google

Με όπλο την εξάπλωση των διαδικτυακών υπηρεσιών, η ZenPayroll υπόσχεται να απλοποιήσει τα απαρχαιωμένων συστημάτων μισθοδοσίας. 

Για τη ZenPayroll, την startup της Silicon Valley που έχει ως στόχο να αυτοματοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες μισθοδοσίας των επιχειρήσεων, τα πάντα ξεκίνησαν μέσα από την οικογένεια.

Και οι τρεις ιδρυτές της, ο Joshua Reeves, ο Edward Kim και ο Tomer London, έτυχε να έχουν στο στενό οικογενειακό τους κύκλο άτομα που διαχειρίζονταν μισθούς. Από τις ιστορίες τους έμαθαν το πόσο εκνευριστική μπορεί να γίνει για τους εργοδότες η διαδικασία μετά από μια απότομη προσθήκη νέων υπαλλήλων, ή η διαχείριση των φόρων γύρω από τους μισθούς. Και γνώριζαν πως για τους περισσότερους υπαλλήλους η μισθοδοσία ήταν μια αδιαφανής διαδικασία στην οποία έπρεπε να διασυνδεθούν με ένα ξεχασμένο, συνήθως, εσωτερικό σύστημα.

Οι τρεις ιδρυτές, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Στάνφορντ, συμφώνησαν πάνω σε μια ιδέα που θα προσέφερε διαφάνεια στη διαδικασία και θα απλοποιούσε το απαρχαιωμένο σύστημα πληρωμών. Κι ύστερα, πρότειναν την ιδέα τους στο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων Y Combinator.

Κάπως έτσι προέκυψε πριν δύο χρόνια η ZenPayroll. Οι υπηρεσίες της απευθύνονται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 100 υπαλλήλους. Αυτό που προσφέρει είναι μια απλή διαδικασία για τη διαχείριση της μισθοδοσίας μέσω του διαδικτύου η οποία μοιάζει πολύ με τον τρόπο που πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας online.

Για τη ZenPayroll τα συστήματα των «μεγάλων παικτών» της online μισθοδοσίας – των Paychex, Intuit και ADP – είναι υπερβολικά πολύπλοκα και δεν εξυπηρετούν ούτε αποτελεσματικά, ούτε αποδοτικά τις εταιρείες με μικρό αριθμό υπαλλήλων. Και την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και η Google.

Μέσω του Google Capital, του επενδυτικού κεφαλαίου του «γίγαντα» της διαδικτυακής αναζήτησης, η Google χρηματοδότησε με 60 εκατομμύρια δολάρια τη ZenPayroll. Στον τελευταίο αυτόν γύρο χρηματοδότησης συμμετέχει η Google Ventures που ήταν ήδη επενδυτής στην εταιρεία, καθώς και οι Emergence Capital και Ribbit Capital, που αποτελούν νέους επενδυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αξία της ZenPayroll εκτοξεύτηκε από τα 100 στα 560 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται, μάλιστα, για μια από τις πρώτες φορές που η Google Capital συμμετέχει σε μια χρηματοδότηση στην οποία εμπλέκεται ήδη η Google Ventures, ο βραχίονας των επενδυτικών της συμμετοχών, δείχνοντας πόσο εκτιμά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ZenPayroll

Τι κάνει όμως την ZenPayroll διαφορετική στη χρήση; Πρώτων, είναι υπερβολικά απλή. Οι εργοδότες μπορούν να στήσουν τη διαδικασία σε μερικά λεπτά και το λογισμικό αυτοματοποιεί τις διαδικασίες πληρωμής των εργαζομένων, τον υπολογισμό των φόρων και τις άμεσες καταθέσεις.

Έπιπλέον, οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν μπόνους μέσω του συστήματος και να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνεισφέρουν σε φιλανθρωπίες. Οι υπάλληλοι μπορούν να συνδεθούν με το σύστημα μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού και κάποιων προσωπικών πληροφοριών.

Το 1/3 των εταιρειών στις ΗΠΑ τιμωρείται με πρόστιμα για λάθη στους φόρους μισθοδοσίας. Για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μεγάλα αποθεματικά για να ανταπεξέλθουν, αυτό μπορεί να είναι ένας μεγάλος «πονοκέφαλος». Κι εδώ είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του ZenPayroll.

Στους πελάτες της startup αυτής συναντά κανείς αρτοποιεία, ανθοπωλεία ή εκκλησίες. Οι υπηρεσίες της κοστίζουν 25 δολάρια τον μήνα, συν 4 δολάρια για κάθε υπάλληλο. Σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της, η ZenPayroll είναι τουλάχιστον 3 με 4 φορές οικονομικότερη, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Joshua Reeves. Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη σε 40 πολιτείες, ενώ σκοπεύει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες σε διάστημα μερικών εβδομάδων από σήμερα.

Παρότι όπως φαίνεται η αξιολόγηση μιας διετούς εταιρείας της Silicon Valley στο μισό δισ. δολάρια κοντεύει να γίνει νέα… νόρμα, η ανάπτυξη της ZenPayroll κέντρισε το ενδιαφέρον της Google για επενδύσεις. Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο τα έσοδα της startup αυξήθηκαν περισσότερο από δέκα φορές και πλέον επεξεργάζεται πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση για περισσότερες από 10.000 μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ένα ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα 400 εκατ. της περασμένης χρονιάς.

«Πρόκειται για την πλέον αναπτυσσόμενη εταιρεία που έχουμε δει εδώ και χρόνια», είπε η Laela Styrdy, συνεργάτης της Google Capital. Πρόσθεσε επίσης πως ενώ η ZenPayroll θα συνεχίσει να εξυπηρετεί μικρές επιχειρήσεις, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Ο Reeves από την πλευρά του, υποστηρίζει πως η επιτυχία της εταιρείας του βασίστηκε στο γεγονός πως βρέθηκε στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή. «Ο κόσμος δεν θα εμπιστευόταν όλα τα προσωπικά του δεδομένα στο διαδίκτυο πριν από δέκα χρόνια. Με το e-mail, το online banking κι άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιο άνετοι με το να περνούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο ιντερνετικό “σύννεφο” (cloud). Κι εμείς ωφεληθήκαμε από αυτό».