H Nορβηγία ρευστοποιεί από το αμοιβαίο της κεφάλαιο 37 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει την COVID-19

H Nορβηγία ρευστοποιεί από το αμοιβαίο της κεφάλαιο 37 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει την COVID-19
Photo: pixabay.com
Η πλούσια σε πετρέλαιο Νορβηγία θα κάνει ρευστοποίηση ρεκόρ 37, καθώς η πανδημία σφυροκοπά τη νορβηγική οικονομία.

του Mikael Holter, Bloomberg

Η Νορβηγία σκοπεύει να κάνει ρευστοποίηση-ρεκόρ 382 δισεκατομμυρίων κορόνων (37 δισεκατομμύρια δολάρια) από το εθνικό αμοιβαίο κεφάλαιό της, αναγκάζοντας τον μεγαλύτερο εθνικό επενδυτή στον κόσμο να ξεκινήσει μια ιστορική πώληση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση μετρητών.

Η άνευ προηγουμένου ρευστοποίηση είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη ρευστοποίηση-ρεκόρ της Νορβηγίας, το 2016. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τη δίδυμη κρίση του COVID-19 και της κατάρρευσης των τιμών στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στη Δυτική Ευρώπη τώρα να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Νορβηγίας αναμένεται να ρευστοποιήσει ποσό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι παρέχει το επενδυτικό της αμοιβαίο κεφάλαιο, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε ταμειακές ροές από μερίσματα και πληρωμές τόκων. Το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει υποβάλει εκτίμηση για το εισόδημά του φέτος, αλλά ανέφερε ότι θα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι εταιρείες μειώνουν τις πληρωμές των μετόχων. Οι ταμειακές ροές του ταμείου ήταν 243 δισεκατομμύρια κορώνες πέρυσι.

Με τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων πλέον αναπόφευκτη, το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι πιθανό να εστιάσει τις πωλήσεις στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του. Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να αυξήσει την κατοχή των μετοχών αφού το χαρτοφυλάκιο μετοχών έπεσε κάτω από τον απαιτούμενο στόχο του 70% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας χρησιμοποιεί τον πλούτο της σε πετρέλαιο για να καλύψει δημοσιονομικά ελλείμματα κάθε χρόνο. Μέχρι το 2016, το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμα διορθωμένο βάσει πετρελαίου καλυπτόταν από τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο, δηλαδή από φόρους, μερίδια σε υπεράκτιους τομείς και μερίσματα από την Equinor ASA.

Εφ’ όσον η κυβέρνηση δημιουργεί πλεόνασμα, θα μπορούσε να καταθέσει χρήματα στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Το 2016 και το 2017, οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις, καθώς τα έσοδα από πετρέλαιο μειώθηκαν λόγω της πτώσης των τιμών. Αλλά το αμοιβαίο κεφάλαιο ήταν σε θέση να τις καλύψει εύκολα με τις ταμειακές του ροές.

 

Το 2020, όλα άλλαξαν. Η κυβέρνηση αναμένει τώρα να δαπανήσει ποσό ρεκόρ 420 δισεκατομμυρίων κορόνων από έσοδα από πετρέλαιο σε οικονομικά πακέτα στήριξης για να στηρίξει την οικονομία της, με την κατάρρευση των εσόδων από πετρέλαιο να προκαλεί σοκ. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι καθαρές ταμειακές της ροές από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις πωλήσεις πετρελαίου θα μειωθούν κατά 62% στις 98 δισεκατομμύρια κορώνες, το χαμηλότερό από το 1999.