H πορεία του Λεμπρόν προς το να γίνει δισεκατομμυριούχος

H πορεία του Λεμπρόν προς το να γίνει δισεκατομμυριούχος

O πιο ικανός μπασκετμπολίστας παγκοσμίως αποδεικνύεται το ίδιος καλός σε επενδύσεις και συμφωνίες.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς υπογράφει το πιο προσοδοφόρο συμβόλαιό του στο μπάσκετ, που θα του αποφέρει περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να παίξει στην πρώτη του ομάδα, τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν δημοσιεύτηκαν αμέσως, αναμένεται ότι συμφώνησε για τη μέγιστη επιτρεπόμενη αμοιβή στο πλαίσιο της συμφωνίας εργασίας του Εθνικού Συνδέσμου Καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ. Και έχει ήδη λάβει περίπου 128 εκατομμύρια δολάρια στα πρώτα 11 χρόνια του ως επαγγελματίας.

Αλλά τα συμβόλαια αυτά επισκιάζονται από τις εμπορικές συμφωνίες του. Πριν παίξει το πρώτο του λεπτό στο NBA, η Nike είχε υπογράψει με τον έφηβο τότε Λεμπρόν συμβόλαιο διάρκειας επτά ετών, ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες συμφωνίες περιλαμβάνουν εκείνες με την Coca-Cola, τα McDonald ‘s, τη Samsung και την Dunkin Brands.

Δημοσιευμένες αναφορές αποτιμούν τις συμφωνίες αυτές μεταξύ 38 και 53 εκατομμυρίων δολαρίων για τον περασμένο χρόνο, υψηλότερες από κάθε άλλο αθλητή. Η τρέχουσα συμφωνία του με τη Nike και μόνο αξίζει κατ ‘εκτίμηση 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος για τα πάνινα παπούτσια που φοράει.

Το 2007, πριν μείνει ελεύθερος παίκτης για πρώτη φορά, ο τότε 22χρονος Τζέιμς είχε ήδη θέσει το στόχο του. Έγινε φίλος με τον Γουόρεν Μπάφετ και έλαβε επενδυτικές συμβουλές για να δημιουργήσει μια εταιρεία, την LRMR Marketing, για να χειρίζεται επενδύσεις χαμηλού προφίλ σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ακίνητα και άλλες εταιρείες.

Οι επενδύσεις αυτές περιλάμβαναν μια αναφερόμενη συμμετοχή 10% στην εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων Cannondale και συμμετοχή στην εταιρεία κατασκευής high-end ακουστικών Beats by Dre, που σύμφωνα με το ESPN του απέφερε 30 εκατομμύρια δολάρια, όταν η εταιρεία αγοράστηκε από την Apple έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το έτος.

Διαβάστε σχετικά: O ράπερ που υποχρέωσε την Apple να τον «χρυσώσει»

Μεταξύ των επενδύσεων του είναι μια μειοψηφική συμμετοχή στη Liverpool Football Club, τη γνωστή βρετανική ομάδα ποδοσφαίρου στην οποία αγόρασε μετοχές ως μέρος μιας συμφωνίας με την Fenway Sports Group. Η Fenway Sports Group είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης όχι μόνο της ομάδας της Λίβερπουλ, αλλά και των Boston Red Sox και Roush Fenway Racing, μια ομάδα στο NASCAR.

Αν καταφέρει να γίνει δισεκατομμυριούχος, δεν είναι σαφές αν ο Τζέιμς θα είναι ο πρώτος αθλητής που ξεπερνά το όριο αυτό.

Το Forbes το 2009 εκτίμησε ότι τα κέρδη του Τάιγκερ Γουντς και οι εμπορικές του συμφωνίες είχαν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια για εκείνο το έτος. Αλλά τα κέρδη του και οι συμφωνίες αυτές έχουν μειωθεί από τότε, λόγω του συνδυασμού των αγωνιστικών προβλημάτων και ενός σεξουαλικού σκανδάλου. Το τελευταίο κατέληξε σε διαζύγιο που είναι επίσης πιθανό να μειώσει την καθαρή του αξία.

Πώς ο Λεμπρόν Τζέιμς θα σώσει την οικονομία του Κλίβελαντ