H Ρώμη προειδοποιεί την Ε.Ε.: Αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα, ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή

H Ρώμη προειδοποιεί την Ε.Ε.: Αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα, ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Διαδοχικές δηλώσεις από στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης κατά της Κομισιόν – «Σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει».

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε την Παρασκευή ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.

Ο Μπόργκι επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα». Ο Ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Mετά την προειδοποίηση της Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση αντέδρασε αρχικά μέσα από διαρροές ότι «ο επίσημος διάλογος δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει».  Που σημαίνει, ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εκ των προτέρων να απορρίπτουν τον νέο προϋπολογισμό. Ο δε υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής του δημοσίου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλη ανησυχία.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο από την μία τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, αφού δεν υπάρχει “σχέδιο Β΄” και από την άλλη δηλώνει ότι «υπάρχει περιθώριο εβδομάδων, αλλά και μηνών, για να καρποφορήσει ο διάλογος».

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει οπωσδήποτε, μετά από δεκάδες εξαγγελίες, να μειώσει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματικών στο 15% και να εκταμιεύσει επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους το αποκαλούμενο «εισόδημα του πολίτη». Και όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας απείλησε ότι «αυτή εδώ η Ευρώπη δεν θα υπάρχει σε έξι μήνες που θα γίνουν ευρωεκλογές, σαν τον πολιτικό σεισμό που συνέβη στις εκλογές της 4ης Μάρτιου στην Ιταλία θα γίνει πολιτικός σεισμός στις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Πώς αντιδράει η Κομισιόν

Την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις απέστειλαν επιστολή στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, με την οποία εξέφρασαν φόβους για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας.

Την ιδία ώρα, σε συνέντευξή του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε ότι «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία, πρόσθεσε, πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε.

«Έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», ανέφερε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.