H σημασία των κλινικών μελετών και η συμβολή της AbbVie ώστε να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα

H σημασία των κλινικών μελετών και η συμβολή της AbbVie ώστε να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα
Η Τίνα Ανταχοπούλου, Medical Director της Abbvie, περιγράφει τα προσδοκώμενα οφέλη που προκύπτουν από τις κλινικές μελέτες, για την υγεία των πολιτών, τη στήριξη του συστήματος υγείας, αλλά και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Από την Τίνα Ανταχοπούλου*

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν αναμφισβήτητα πλατφόρμα καινοτομίας και εξέλιξης των προτύπων φροντίδας, καθώς συμβάλλουν διαρκώς στην ταχεία πρόσβαση των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο νόσημα σε νέες και καλύτερες θεραπείες. Ταυτόχρονα, η κλινική έρευνα είναι μοχλός ανάπτυξης προσελκύοντας επενδύσεις, ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής στο συγκεκριμένο πεδίο, μιας και τα προσδοκώμενα οφέλη συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, τη στήριξη του συστήματος υγείας, αλλά και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, εξοικονομώντας πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι γεγονός ότι πανευρωπαϊκά επενδύονται περίπου 39 δισ. ευρώ (EFPIA, 2020 data) από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε έρευνα και ανάπτυξη. Από τα χρήματα αυτά, στην Ελλάδα καταλήγουν μόλις τα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε ως χώρα, είναι να πείσουμε ότι οι επενδύσεις αυτές αξίζει να γίνουν εδώ. Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα και φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλουμε να συνεργαστούμε, στη βάση ενός συγκεκριμένου και σταθερού πλαισίου, ικανού να συνδράμει ώστε η Ελλάδα να παίζει σημαντικό ρόλο στον επενδυτικό χάρτη.

Πιστεύουμε ότι η καινοτομία στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόλυτη προτεραιότητα, ως πρωταρχικής σημασίας επένδυση που θα προάγει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Όταν αυτή σχετίζεται με το ύψιστο αγαθό, την υγεία, αποκτά μια ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για ένα εξελιγμένο, σύγχρονο κράτος με σεβασμό στον πολίτη.

Η χώρα μας γνωρίζουμε ότι μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών. Έχει τα προαπαιτούμενα και πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει κέντρο κλινικής αριστείας.

Στην AbbVie προσπαθήσαμε πολύ και αντισταθήκαμε σθεναρά στο αποεπενδυτικό κλίμα που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, με επιμονή, προσπάθεια και πίστη καταφέραμε να είμαστε χώρα με σημαντικό αποτύπωμα Κλινικών Μελετών στον παγκόσμιο χάρτη της εταιρείας μας. Η κίνηση αυτή αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τα στελέχη της AbbVie στην Ελλάδα, που απέδειξαν έμπρακτα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν δουλέψει κανείς μεθοδικά, με σχέδιο και επιμονή, όσο και για το εθνικό μας αίσθημα και την περηφάνια που νοιώθουμε. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε ότι η Ελλάδα πλέον για την AbbVie δεν αποτελεί έναν ακόμα προορισμό για επενδύσεις κλινικής έρευνας, αλλά το επίκεντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην AbbVie Ελλάδος, απασχολούμε 49 άτομα στην έρευνα και ανάπτυξη, δηλαδή το ¼ του δυναμικού της εταιρείας μας εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. 24 είναι Βιολόγοι, 9 είναι Χημικοί, 2 είναι Ιατροί, 4 είναι Φαρμακοποιοί και 10 είναι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Επιπλέον, οι 10 κατέχουν διεθνείς θέσεις. Αντίστοιχα υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης, αφού 11 εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, 31 έχουν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου και 18 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.

Αυτή τη στιγμή, η AbbVie είναι 4η σε αριθμό παρεμβατικών κλινικών μελετών στην Ελλάδα ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες, με παρουσία στους τομείς της ανοσολογίας, της ογκολογίας και της αιματολογίας.

Αυτό πρακτικά µεταφράζεται σε περισσότερες από 41 παρεμβατικές και μη παρεμβατικές μελέτες υπό εξέλιξη σε πολλά νοσοκοµεία της χώρας στους τοµείς που δραστηριοποιούµαστε, τοποθετώντας την AbbVie, το 2022, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των εταιρειών σε αριθµό διεξαγωγής κλινικών µελετών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε τη διεξαγωγή κλινικών μελετών στα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας, να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στη χώρα μέσω των στελεχών μας και να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά όσον αφορά τις start-up εταιρείες του κλάδου των βιοεπιστημών.

*Η Τίνα Ανταχοπούλου είναι Medical Director της Abbvie

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών