H Toshiba αποχωρεί από το χρηματιστήριο μετά από 74 χρόνια

H Toshiba αποχωρεί από το χρηματιστήριο μετά από 74 χρόνια
(FILES) In this file photo taken on November 8, 2018, journalists sit in front of a logo of Toshiba prior to the company's press conference in Tokyo. - Toshiba shareholders on June 25, 2021 rejected the reappointment of board chair Osamu Nagayama in a rebuke to management after revelations of attempts to sway voting on activist investor proposals. (Photo by Martin BUREAU / AFP) Photo: AFP
Η απόσυρση από το χρηματιστήριο πραγματοποιείται μετά από το deal εξαγοράς από την JIP έναντι 14 δισ. δολαρίων.

Η επιτυχημένη δημοπρασία του ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου Japan Industrial Partners Inc. για την Toshiba Corp. ανοίγει το δρόμο για εξαγορά 2 τρισεκατομμυρίων ¥ (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα τερματίσει την 74χρονη πορεία του ομίλου ηλεκτρονικών ως εισηγμένης οντότητας.

Η Toshiba, της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από το 1875, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της JIP κατέχει τώρα το 78,65% του συνόλου των μετοχών της. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για το εγχώριο fund να αποσπάσει τους εναπομείναντες μετόχους και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συμφωνία της Ιαπωνίας φέτος.

Η διαγραφή της εταιρείας με έδρα το Τόκιο από το Χρηματιστήριο του Τόκιο θα έκλεινε μια ταραγμένη δεκαετία στην εταιρεία, που χαρακτηρίστηκε από σκάνδαλα, βαριές απώλειες και συγκρούσεις με ακτιβιστές μετόχους που έχουν επιβραδύνει την ικανότητα της εταιρείας να καινοτομεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, τα ζητήματα διακυβέρνησης ενδέχεται να επιμείνουν. Οι δανειστές της Toshiba ζητούν από τον εκδιωχθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γκόρο Γιανάσε, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαχείριση, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ο Yanase παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ακατάλληλες αξιώσεις δαπανών ψυχαγωγίας. Ωστόσο, συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα του δρόμου για τη συμφωνία take-private και έχει εμπειρία στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας της Toshiba – κλειδί για οποιαδήποτε ανάκαμψη, είπαν οι πηγές από την εταιρεία.

Η Sumitomo Mitsui Banking Corp. και άλλες τράπεζες, που χρηματοδοτούν την εξαγορά μέσω δανείων ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ¥, πιέζουν επίσης για δικούς τους εκπροσώπους σε ηγετικές θέσεις, σύμφωνα με πληροφοριοδότες, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς το θέμα είναι ιδιωτικό. Υπάρχει αντίθεση εντός της εταιρείας σχετικά με την επιστροφή του Yanase και το ραντεβού μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, είπαν οι άνθρωποι.

Ένας εκπρόσωπος της Toshiba είπε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι η JIP και η Toshiba θα συζητήσουν τη δομή διαχείρισης της εταιρείας μετά την ιδιωτικοποίηση.

Η μακρά διαδικασία της δημοπρασίας κράτησε τον εφευρέτη του πρώτου φορητού υπολογιστή στον κόσμο και του flash drive σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια ενός έτους αλλαγών σε ολόκληρο τον τομέα που προκλήθηκαν από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη. Στο μεσοδιάστημα, η θυγατρική της Toshiba, Kioxia Holdings Corp. που επικεντρώνεται στα chip έπεσε περαιτέρω, με την αγορά να οδηγείται από την Samsung Electronics Co. και τη SK Hynix Inc., ενώ οι συνομιλίες για τη συγχώνευση με την Western Digital Corp. συνεχίστηκαν.

Στελέχη και δανειστές της Toshiba έχουν δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιτρέψει στην Toshiba να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η εταιρεία, της οποίας οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ημιαγωγούς ισχύος, μπαταρίες και μονάδες σκληρού δίσκου, έχει κάνει κύκλους τριών προέδρων εδώ και πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και έφτασε στο απόγειο των τεχνολογικών της καινοτομιών, η Toshiba πλήρωσε το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ σε ιαπωνική εταιρεία για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων το 2015. Στη συνέχεια υπέστη μια καταστροφική εισβολή στην πυρηνική επιχείρηση που την ανάγκασε να κάνει απομείωση 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να ξεπουλήσει τη ναυαρχίδα-επιχείρηση τσιπ της, η οποία αναδιοργανώθηκε ως Kioxia. Έχει επίσης αποδεσμευτεί από τις ιατρικές, οικιακές συσκευές και τις τηλεοπτικές λειτουργίες της.

Οι ακτιβιστές άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο την, ήδη, ταραγμένη εταιρεία και, το 2021, η Toshiba ανακοίνωσε σχέδια να χωριστεί σε τρεις μονάδες, αν και το 2022 αναθεώρησε αυτό το σχέδιο υπέρ μιας διπλής διάσπασης. Ο διευθύνων σύμβουλος εκείνη την εποχή παραιτήθηκε για να αναλάβει την ευθύνη για το χάος, μετά από την οποία το διοικητικό συμβούλιο άρχισε να ζητά προσφορές για να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: