Η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε τις αγορές, διατηρώντας σταθερό το επιτόκιό της

Η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε τις αγορές, διατηρώντας σταθερό το επιτόκιό της
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 που η BoE δεν προχώρησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πάτησε «παύση» στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο της αμετάβλητο, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις σε περίπτωση που επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE, το τραπεζικό επιτόκιο παρέμεινε στο 5,25%, την ώρα που οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,5%.

Η απόφαση ελήφθη με ισχνή πλειοψηφία στην 9μελή επιτροπή, με 5 μέλη να ψηφίσουν υπέρ της διατήρησης στο 5,25% και 4 μέλη να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 που η BoE δεν προχώρησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού και το πρώτο «πάγωμα» μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάπτυξη και αγορά εργασίας

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για κάποια επίδραση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας και στη δυναμική της πραγματικής οικονομίας γενικότερα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Στις εκτιήσεις για τη βρετανική οικονομία, η BoE μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε μόλις 0,1% από την πρόβλεψη του Αυγούστου για 0,4%, κάνοντας παράλληλα αναφορά για «σαφείς ενδείξεις αδυναμίας στην αγορά κατοικίας».

Η ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2023 πιθανό να είναι ασθενέστερη από τις προηγούμενες προβλέψεις, εκτίμησε η BoE.

Η αύξηση ρεκόρ στις αμοιβές των εργαζομένων, η οποία αποτελούσε μεγάλη ανησυχία για την κεντρική τράπεζα, δεν υποστηριζόταν από άλλες μετρήσεις της αγοράς εργασίας, αναφέρει η BoE, σε ένα «σημάδι» για το ότι η τράπεζα αναμένει σύντομα επιβράδυνση της ανόδου στις αμοιβές των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον πληθωρισμό

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία, η BoE σημειώνει πως ο γενικός πληθωρισμός «αναμένεται να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, αντανακλώντας τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό ενέργειας, παρά τις ανανεωμένες ανοδικές πιέσεις από τις τιμές του πετρελαίου»

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνει αυξημένος.

Ακόμα, η τράπεζα επανέλαβε το μήνυμά της ότι είναι έτοιμη να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού, αν χρειαστεί.

«Περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα απαιτηθεί εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ η BoΕ επανέλαβε πως η νομισματική πολιτική θα είναι «επαρκώς περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2% από 6,7% τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: