Άλμα 30% για τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Άλμα 30% για τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
This photograph taken on June 9, 2023, shows the Central Bank of Turkey, in Ankara. Turkish President Recep Tayyip Erdogan appointed former Wall Street executive Hafize Gaye Erkan as central bank governor on June 9, signalling a possible shift from his unconventional policies to fight soaring inflation. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική της Άγκυρας, συνεχίζεται η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας Τουρκίας αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής (το επιτόκιο δημοπρασίας επαναγοράς μίας εβδομάδας) από 25% σε 30%.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να εδραιωθεί η πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πολιτικούς που είχαν ορκιστεί να εφαρμόσουν αυστηρές αποφάσεις για να ανατρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραδοσιακή οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν – ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων που αποκαλεί το εργαλείο «η μητέρα κάθε κακού» – αντ’ αυτού υιοθέτησε στην προηγούμενη θηετεία του μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιό της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σταδιακά, ξεπερνώντας το 80% στα τέλη του 2022 και υποχωρώντας σε λίγο λιγότερο από 40% τον Ιούνιο.

Αφού ξεκίνησε νέα πορεία, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο τον στόχο της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα – μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει το 65% στο τέλος του 2023, από την πρόβλεψη 24,9% πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: