Harvard Business Review: Οι επιτυχημένες γυναίκες χάνουν την υγεία τους

Harvard Business Review: Οι επιτυχημένες γυναίκες χάνουν την υγεία τους
Workplace headache

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες μελέτες έδειχναν ότι τα υψηλά εισοδήματα προσδίδουν και μια καλή υγεία.

Η επιτυχία έχει και το τίμημά της. Στην περίπτωση των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις επιχειρήσεων έχει παρατηρηθεί ότι έχουν λιγότερο καλή φυσική και ψυχική υγεία σε σχέση με τους λιγότερο μορφωμένους συναδέλφους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσε το Harvard Business Review.

Η έρευνα προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι σήμερα διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα είχαν και καλή υγεία: Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών είχε ανακοινώσει, σύμφωνα με έρευνά του, ότι «οι πλουσιότεροι και πιο μορφωμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους φτωχότερους«, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν επισημάνει ότι «το καλό εισόδημα είναι το κλειδί για μια καλή υγεία».

Παρ’ όλα αυτά η επικεφαλής της μελέτης Meghan FitzGerald, η οποία είναι και μέλος της παγκόσμιας ατζέντας του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη γήρανση, δήλωσε ότι οι πολλές ώρες εργασίας, τα επαγγελματικά ταξίδια και η έλλειψη ύπνου που απαιτείται από πολλές διευθυντικές θέσεις φέρνουν άσχημα αποτελέσματα στην υγεία.

Στην έρευνα της FitzGerald ρωτήθηκαν 369 γυναίκες ηλικίας 21 έως 60 ετών, πολλές από τις οποίες εργάζονται σε εταιρείες της λίστας Fortune 500, σχετικά με την υγεία και τις προσωπικές τους συνήθειες, τα εισοδήματα, το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, την εθνικότητα, το βάρος και το ύψος τους.

Τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα. Από τη μια πλευρά, όσες γυναίκες είχαν καλή εκπαίδευση ή εισόδημα ήταν λιγότερο πιθανό είναι να γίνουν υπέρβαρες ή να έχουν μια τάση προς την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η FitzGerald ακόμη διαπίστωσε ότι οι πιο μορφωμένες και πλούσιες γυναίκες νιώθουν λιγότερο υγιείς. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με εισόδημα 20.000 με 50.000 δολάρια το χρόνο σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 ανέφεραν ότι η υγεία τους έφτανε το 2,5, ενώ εκείνες που βγάζουν ένα εκατ. δολάρια το χρόνο ο μέσος όρος έφτανε κάτω από το 2. Ομοίως, οι γυναίκες με απολυτήριο λυκείου ανέφεραν κατά μέσο όρο πάνω από 2,5.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο μορφωμένες γυναίκες δήλωσαν ότι πίνουν ένα οινοπνευματώδες ποτό κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ οι λιγότερο μορφωμένες γυναίκες δήλωσαν ότι κατανάλωσαν δυο με τρία. Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι όσες γυναίκες έχουν ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων δήλωσαν περισσότερη ανησυχία για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με εκείνες που λαμβάνουν ετήσιο εισόδημα μεταξύ 20.000 και 50.000 δολάρια.

Η FitzGerald υποστηρίζει ότι το 30% των γυναικών που έχουν καλή υγειονομική περίθαλψη παρατήρησαν αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας του στρες, ενώ το 48% δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επισκεφθεί ένα γιατρό λόγω του φόρτου εργασίας. Πάντως, σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος, οι περισσότεροι συμφώνησαν στο ότι η ελκυστικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του εισοδήματος.

«Πιστεύω ότι οι πολύ μορφωμένες γυναίκες που έχουν και υψηλά εισοδήματα πάσχουν από ημικρανίες και ψυχο-κοινωνικά θέματα», δήλωσε στο Fortune η FitzGerald.

Η ίδια ακόμη προσέθεσε ότι εργάζεται πάνω σε μια άλλη έρευνα με τις ίδιες απαντήσεις των γυναικών αλλά σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Πηγή: fortune.com