Holding: Η τέχνη του να κρατάς μια μετοχή μακροπρόθεσμα

Holding: Η τέχνη του να κρατάς μια μετοχή μακροπρόθεσμα
Photo: pixabay.com
Time in the market…beats timing the market, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Του Χρήστου Τσούνη

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές, ότι το να κρατάς μια επένδυση για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνει τις πιθανότητες κέρδους. Αυτό είναι αλήθεια. Οι επενδυτές που επιλέγουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, έχουν συνήθως καλύτερες αποδόσεις, σε βάθος χρόνου, από αυτούς που κάνουν trading.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, πριν τους αναλύσουμε όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μακροπρόθεσμη επένδυση. Οποιαδήποτε επένδυση σε assets όπως μετοχές, ομόλογα, ETFs κλπ, την οποία κρατάμε για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, θεωρείται μακροπρόθεσμη. Αν και αυτός είναι ο ορισμός, συνήθως όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, έχουμε στο μυαλό μας κάτι πολύ μεγαλύτερο, για παράδειγμα 5 με 10 έτη.

Πάμε λοιπόν να δούμε τους βασικούς λόγους γιατί οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι καλύτερες.

Αποφυγή των διακυμάνσεων

Ακόμα και ελάχιστες φορές να έχετε δει κάποιο διάγραμμα, θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν κινείται σε ευθεία, αλλά πάει πάνω – κάτω. Αυτές είναι οι λεγόμενες διακυμάνσεις, και όσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα, τόσο πιο έντονα μπορεί να είναι τα «σκαμπανεβάσματα» σε μια μετοχή.

Διάγραμμα μετοχής 1 μήνα.
Διάγραμμα μετοχής 1 μήνα.

Αντιθέτως, όσο το χρονικό διάστημα μεγαλώνει, οι κινήσεις αυτές γίνονται όλο και πιο αμελητέες. Και αυτό γιατί οι αγορές μακροπρόθεσμα, τείνουν να πηγαίνουν προς τα πάνω.

Διάγραμμα της ίδιας μετοχής 5 ετών.
Διάγραμμα της ίδιας μετοχής 5 ετών.

Έτσι, ένα γεγονός που για μια μετοχή μπορεί να είχε τρομερό αντίκτυπο σε εβδομαδιαία βάση (πχ φωτιά σε ένα εργοστάσιο της εταιρείας), μετά από 5 χρόνια δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία αφού θα έχει ήδη ξεχαστεί μετά από κάποιους μήνες.

Δεν είναι τυχαίο που ο S&P500, τα τελευταία 50 χρόνια έχει σημειώσει ετήσια πτώση μόνο 13 φορές.

Μάλιστα, δεν υπάρχει επενδυτής που να βγήκε χαμένος σε βάθος 20-ετίας, από μια επένδυση στον S&P500. Για την ακρίβεια, ο S&P500 προσφέρει μέση ετησιοποιημένη απόδοση κοντά στο 10% σε βάθος 10 ετών. Δηλαδή, εντός μιας 10-ετίας, ο δείκτης μπορεί να πέσει κάποιες χρονιές μέχρι και 30% αλλά την επόμενη χρονιά να κάνει 60%, την μεθεπόμενη 20% και πάει λέγοντας. Ο μέσος όρος αυτών τον κινήσεων που έκανε μέσα σε μια δεκαετία, σχεδόν πάντα θα έχει απόδοση 10% το χρόνο.

Αν και ο παραπάνω λόγος αρκεί από μόνος του για να προτιμήσει κανείς τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, έχουμε ακόμα μερικούς.

Συναισθηματικές αποφάσεις

Εκτός και αν είναι κανείς ρομπότ, είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστεί από τα συναισθήματα, είτε αυτά είναι θετικά, είτε είναι αρνητικά.

Ακριβώς για το λόγο του ότι οι διακυμάνσεις είναι πιο έντονες σε μικρά χρονικά διαστήματα και γιατί μπορεί να συμβούν γεγονότα που να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας, είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος κινήσεις.

Για παράδειγμα, ο φόβος μπορεί να μας κάνει να πουλήσουμε ή να αγοράσουμε σε λάθος σημείο και έτσι να εγκλωβιστούμε σε μια θέση από την οποία θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καταφέρουμε να βγούμε.

Στην περίπτωση μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης όμως, τα συναισθήματα δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις μας. Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι θα κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα την όποια μετοχή, δεν μας ενδιαφέρει το τι συμβαίνει σήμερα.

Με λίγα λόγια, δρούμε βάση πλάνου και όχι βάση γεγονότων και συναισθημάτων που θα μας επηρεάσουν. Κάνουμε λοιπόν πιο λογικές κινήσεις οι οποίες ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα μας αποφέρουν κέρδος με μικρότερο ρίσκο.

Ανατοκισμός

Για την μαγεία του ανατοκισμού και το πως πολλαπλασιάζει τα κέρδη μας σε βάθος χρόνου, έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Ειδικά αν συνεχίζουμε να επενδύουμε χρήματα σε μια μακροπρόθεσμη επένδυση, βλέπουμε το κεφάλαιο μας να πολλαπλασιάζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς.

Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί αν μέσα σε αυτά προσθέσουμε και τη συνιστώσα των μερισμάτων.

Σε μια μακροπρόθεσμη επένδυση, είτε είναι μια μερισματική μετοχή είτε είναι κάποιο ETF, επιλέγουμε να επανεπενδύουμε τα μερίσματα. Δηλαδή, ότι μέρισμα παίρνουμε από την κάθε επένδυση, τα ξαναβάζουμε μέσα σε αυτή, αυξάνοντας τη θέση μας.

Έτσι, σε βάθος χρόνου θα αυξάνονται τα μερίσματα που λαμβάνουμε ενώ παράλληλα θα αυξάνουμε και τη θέση μας, κάτι το οποίο τελικά θα μας φέρει μεγαλύτερα κέρδη. Και όλο αυτό χωρίς να έχουμε προσθέσει επιπλέον χρήματα από την τσέπη μας.

Τα μερίσματα λοιπόν, είναι άλλος ένας λόγος που μια μακροπρόθεσμη επένδυση είναι καλύτερη.

Η λίστα αυτή, θα μπορούσε να είναι πραγματικά ατελείωτη. Αυτοί όμως είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που καθιστούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις καλύτερες έναντι των βραχυπρόθεσμων.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τώρα να επενδύετε, ή αν προτιμάτε να κρατάτε τις επενδύσεις σας για μικρό διάστημα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: