HP Planet Partners: Μια πρωτοβουλία με τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα

HP Planet Partners: Μια πρωτοβουλία με τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ένα πρόγραμμα επιστροφής και ανακύκλωσης για τον εξοπλισμό υπολογιστών και τα αναλώσιμα εκτύπωσης.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον πριν να είναι πολύ αργά. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως αν η ανθρωπότητα δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Οι κοινωνικά ευαίσθητες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μοντέλα προς μίμηση για τον κλάδο τους έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της βιωσιμότητας και έχουν προβεί σε γενναίες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θέτοντας στο επίκεντρο το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη μετασχηματίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλάζουν φιλοσοφία, υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές και μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα κάνοντας focus στην ανακύκλωση και στην παρασκευή οικολογικών προϊόντων.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μεταξύ των εταιρειών που αλλάζουν τον κόσμο είναι και ο τεχνολογικός κολοσσός HP. Μέσω της πρωτοβουλίας HP Planet Partners, ένα πρόγραμμα επιστροφής και ανακύκλωσης για τον εξοπλισμό υπολογιστών και τα αναλώσιμα εκτύπωσης, το οποίο είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές παγκοσμίως, καλεί πελάτες και συνεργάτες να συμβάλλουν στο δύσκολο έργο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τα δοχεία μελάνης και γραφίτη HP ink και LaserJet που επιστρέφονται μέσω του προγράμματος HP Planet Partners υποβάλλονται σε μία διαδικασία ανακύκλωσης «κλειστού κύκλου» πολλαπλών φάσεων. Το ανακυκλωμένο πλαστικό από τα άδεια δοχεία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων αυθεντικών δοχείων HP και άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η HP συνεργάζεται με μεταφορικές εταιρείες για τη συλλογή και την επιστροφή των αναλωσίμων εκτύπωσης. Αφού επιστραφούν τα αναλώσιμα, η HP συνεργάζεται με προηγμένους οργανισμούς ανακύκλωσης για την ανάκτηση και ανακύκλωση υλικών από άδεια ή χρησιμοποιημένα αναλώσιμα εκτύπωσης HP. Λόγω της κατασκευής τους, τα αυθεντικά δοχεία HP δεν μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά με συμβατικές, εμπορικές διαδικασίες.

Οι αριθμοί πάντως μιλούν από μόνοι τους και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Είναι ενδεικτικό πως έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια για την κατασκευή νέων αυθεντικών δοχείων μελάνης HP.1.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Την ίδια στιγμή, πάνω από 875 εκατομμύρια αυθεντικά δοχεία μελάνης και γραφίτη HP έχουν ανακυκλωθεί από πελάτες στο πλαίσιο του προγράμματος HP Planet Partners.1. Στον αγώνα δε της προστασίας του περιβάλλοντος έχουν «επιστρατευθεί» πάνω από 114 εκατομμύρια πλαστικές κρεμάστρες για την κατασκευή αυθεντικών δοχείων μελάνης και γραφίτη HP.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Κοινώς αναλώσιμα υλικά που θεωρούμε άχρηστα και θα κατέληγαν σε μια χωματερή, χάρη σε αυτή τη δράση επαναχρησιμοποιούνται γλιτώνοντας το περιβάλλον από τρομερή επιβάρυνση. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι ένα μπουκάλι χρειάζεται 500 χρόνια για να διαλυθεί, ένας αναπτήρας 100, μια πλαστική σακούλα 55 και ένα αποτσίγαρο έως 5 χρόνια! Η διαχείριση της οικολογικής καταστροφής είναι στα χέρια μας και όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για την προστασία του πλανήτη που μας φιλοξενεί και έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.