HSBC: Γιατί καθυστερεί η ελληνική αξιολόγηση

HSBC: Γιατί καθυστερεί η ελληνική αξιολόγηση
Photo:

Καθυστέρηση της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος «βλέπουν» οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Ως πρώτο βήμα σε έναν πολύ δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της HSBC τη συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σε έκθεση της ελβετικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία σημειώνεται πως η αξιολόγηση των Θεσμών θα καθυστερήσει, καθυστερώντας εν συνεχεία και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται στους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος που «απειλεί» να μεταφέρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τις αρχές του επόμενου έτους. Οι αναλυτές της HSBC επισημαίνουν πως η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί όρο προκειμένου η ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις διαδικασίες αναχρηματοδότησης καθώς και να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, σημειώνεται πως έχει χαθεί πάνω από το 2,5% των εγχώριων καταθέσεων, ενώ παράλληλα αυξηθεί η εξάρτηση από τον μηχανισμό ELA. Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως είναι απίθανο να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση πριν ολοκληρωθεί πλήρως η ανακεφαλαιοποίηση.