HSBC: «Η ύφεση στην ευρωζώνη τελείωσε»

HSBC: «Η ύφεση στην ευρωζώνη τελείωσε»

Θετικές προβλέψεις για τις οικονομίες του ενιαίου νομίσματος από την τράπεζα.

«Έπειτα από τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ύφεση στην ιστορία της ζώνης του ευρώ, τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι επιτέλους τελείωσε», αναφέρει η HSBC που αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Με οδηγούς της ανάκαμψης τη Γερμανία και τη Γαλλία, σημάδια βελτίωσης εμφάνισαν όλες οι χώρες της ΕΕ, σημειώνει η HSBC, με τις εξαγωγές, τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις αλλά και τις κρατικές δαπάνες να βοηθούν στη βελτίωση των οικονομιών.

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: Γιατί δεν ωθήσαμε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Οι αναλυτές, αναμένουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά με σχετικά αδύναμο ρυθμό, ενώ μόνο οι εισαγωγές μπορεί να προκαλέσουν ανοδικές εκπλήξεις σε τριμηνιαία βάση.

Ταυτόχρονα, αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους τόσο για το 2013 όσο και το 2014. Ωστόσο, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα επιτευχθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια δε θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να οδηγήσουν τα χρέη των κρατών σε ικανοποιητικά επίπεδα, ούτε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.