HSBC: Πιθανή ακόμη και φέτος η έκδοση ενός ελληνικού 10ετούς ομολόγου

HSBC: Πιθανή ακόμη και φέτος η έκδοση ενός ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Photo:

Η τράπεζα εκτιμά ότι το κλίμα των αγορών είναι αυτή τη στιγμή θετικό για το πρώτο δεκαετές μετά το PSI.

 

Το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά την κρίση, σημειώνει σε έκθεσή της η HSBC.

Η πορεία της ανάπτυξης και το «μαξιλάρι» ρευστότητας αποτελούν για την τράπεζα εχέγγυα για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, και ευκαιρίες διεύρυνσης της επενδυτικής της δράσης. Προσθέτει, όμως, ότι τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, η έλλειψη επενδύσεων και οι φετινές εκλογές παραμένουν πιθανοί λόγοι ανησυχίας.

Η τράπεζα αναφέρει ότι σύντομα η Ελλάδα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές, και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία έκδοση του πενταετούς ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων μακροχρόνιων επενδυτών. Προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η επενδυτική βάση και να επανακαθιερωθεί ένα ορόσημο (liquid  benchmark), η HSBC αναμένει πως θα υπάρξει έκδοση 10ετούς ομολόγου –που θα είναι η πρώτη από το PSI του 2012.

Η HSBC εκτιμά πως το «μαξιλάρι» ρευστότητας της κυβέρνησης, που βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό των 37 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ), σημαίνει πως η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη τουλάχιστο μέχρι το τέλος του 2022, και τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος (π.χ. μέσω της επαναγοράς δανείων του ΔΝΤ).

Καθώς το 10ετες ομόλογο αναφοράς έχει σήμερα 9 χρόνια μέχρι τη λήξη του η HSBC πιστεύει ότι μια έκδοση 10ετους είναι πολύ πιθανή για φέτος. Αυτό θα ταιριάζει στο μοντέλο εκδόσεων σε συγκεκριμένες ωριμάνσεις αναφοράς (5ετη και 10ετη) και κάλυψης των υπόλοιπων χρονικών διαστημάτων φυσιολογικά. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα είχε πολύ νόημα η έκδοση 7ετους παρότι υπάρχει κενό στη συγκεκριμένη διάρκεια.

Η έκδοση 10ετους θα είναι ένα βήμα παραπάνω απ’ όσα έχει κάνει η Ελλάδα στο παρελθόν. Μετά την επιστροφή στις αγορές το 2014 οι εκδόσεις ήταν μεταξύ 3 και 7 ετών.