Huawei: Τι νέο έρχεται στον χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας

Huawei: Τι νέο έρχεται στον χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έδωσαν το παρών στο Huawei Connect 2023 στο Παρίσι

Αποστολή Παρίσι

Η Γηραιά Ήπειρος έχοντας μπει σε τροχιά επενδύσεων για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβασή της, έχει βάλει ως στόχο μέχρι το 2050 να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, ενώ μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% και σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45%.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία «Fit for 55» και αναγνωρίζοντας τη δυναμική που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά, η διοίκηση της Huawei δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την Ευρώπη σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, βιωσιμότητας και cloud, δουλεύοντας όλο και στενά με τοπικούς συνεργάτες. Φέρνοντας τη συνδεσιμότητα παντού (all up), επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό (all cloud), δημιουργώντας έναν “έξυπνο” κόσμο μέσα από την κατασκευή έξυπνων δικτύων ικανών να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων.

Το 65% των κατοίκων της υπαίθρου δεν έχει πρόσβαση σε 5G

Η Ψηφιακή Πολιτική για την επόμενη δεκαετία στοχεύει να προσφέρει συνδεσιμότητα Gigabit σε όλους έως το 2030. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του «Huawei Connect 2023» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι – και το Fortune Greece έδωσε το παρών – , εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Αν και το 5G καλύπτει περίπου το 81% του πληθυσμού της Ευρώπης, το 65% των κατοίκων της υπαίθρου εξακολουθεί να στερείται πρόσβασης 5G.

Όπως επεσήμανε ο Jim Lu, Senior Vice President and President of the European Region της Huawei, εάν οι εταιρείες θέλουν να καινοτομήσουν και να αυξήσουν τα έσοδά τους πρέπει να γίνουν ψηφιακές, αυξάνοντας τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και του cloud.

«Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι η βάση για όλα αυτά. Χρειαζόμαστε περισσότερους ειδικούς στο IT και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέσσερις πυλώνες για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, οι οποίοι είναι οι εξής: Connectivity of Everything, το Intelligent Cloud, το Bits Manage Watts και η Ανοιχτή Συνεργασία.

Η ηλιακή ενέργεια και η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δη στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την αξιοποίηση της αντίστοιχης ηλιακής στην επιτάχυνση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, ο Dries Acke, Director Solar Power Europe τόνισε ότι πάνω από 40GW εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη το 2022 εκ των οποίων 62% ήταν σε ταράτσες κτηρίων και 38% στο έδαφος.

«Πρόκειται για έναν τομέα που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή πάνω από 10 ευρωπαϊκές αγορές κατέχουν πάνω από 1 GW στην Ευρώπη με πρώτη την Ισπανία, την Γερμανία και την Πολωνία. Σε ότι αφορά δε το Top 3 των χωρών με watt κατά κεφαλήν στο κομμάτι της ηλιακής ενέργειας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία και ακολουθούν η Γερμανία και η Δανία» ανέφερε ο κ. Acke.

Πρόσθεσε πως τα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε εκρηκτική ανάπτυξη, με πάνω από 50 GW το 2023 στην Ευρώπη, ενώ το 2027 θα έχουμε ξεπεράσει τα 100 GW!

«Η Γερμανία θα εξακολουθεί να είναι ο leader στην οικιακή αποθήκευση και θα έχει πάνω από 1,4 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2026. Αντίστοιχα θα δούμε μια πολλαπλασιαστική δράση να συντελείται σε αγορές όπως η ιταλική, η πολωνική, η αυστριακή και η αγγλική». Σημειωτέων, η Ελλάδα δεν θα τα πηγαίνει και άσχημα, καθώς βρίσκεται στην 8η θέση.

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις, επεσήμανε τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, το χωροταξικό και τη διαδικασία αδειοδοτήσεων, την μεγέθυνση της δεξαμενής των πιστοποιημένων εγκαταστατών και του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας, καθώς επίσης και τις βιώσιμες αλυσίδες τροφοδοσίας ηλιακών φωτοβολταϊκών.

«Συζητείται σε όλα τα καινούρια κτήρια, αλλά και σε εκείνα που ανακαινίζονται στην Ευρώπη, να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι πώς συνδυάζεται η ανθεκτικότητα – ευελιξία με την γρήγορη ανάπτυξη. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σκεφτούμε συστήματα πέρα από τις τεχνολογίες, να ενεργοποιήσουμε περισσότερο την τοπική ανάγκη για ευελιξία και να ανοίξουμε data silos προστατεύοντας την πνευματική ιδιοκτησία, ενώ απαιτείται παράλληλα να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο ψηφιακής ασφαλείας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κανιβαλισμός των τιμών» κατέληξε ο κ. Acke.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: