Hub η Ελλάδα για την Pirelli

Hub η Ελλάδα για την Pirelli
epa09629099 Pirelli tires on display at the pit lane of the Yas Marina Circuit ahead of the 2021 Formula One Grand Prix in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 08 December 2021. The Formula One Grand Prix of Abu Dhabi will take place on 12 December 2021. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Pirelli έχει κάνει την Ελλάδα hub για την εξαγωγή των ελαστικών της σε επτά χώρες.

Έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες από τη στιγμή που η Pirelli αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Πάτρας και να το μεταφέρει στην Τουρκία. Όπως λέγεται η απόφαση ελήφθη μέσα σ’ ένα βράδυ, σε μία δραματική τηλεφωνική συνομιλία της εδώ διοίκησης με τα κεντρικά στο Μιλάνο.

Τρεις δεκαετίες μετά η Pirelli έχει κάνει hub την Ελλάδα για την εξαγωγή των ελαστικών της σε επτά χώρες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πέρυσι οι καθαρές πωλήσεις της Ελαστικά Pirelli ΑΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τα 30,112 εκατ. ευρώ από 14,450 εκατ. ευρώ (αύξηση 92,27%). Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης και συγκεκριμένα ποσό 12,954 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων εξωτερικού καθώς αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022 η εταρεία ανέλαβε τη δραστηριότητα της πώλησης ελαστικών αυτοκινήτων σε επτά χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα σε Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβενία και Κροατία, δραστηριότητα η οποία εκτελούνταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 από την μητρική εταιρεία Pirelli Tyre SpA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπόλοιπο μέρος της αύξησης και συγκεκριμένα ποσό 1,495 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων εσωτερικού ως συνέπεια της ανάκαμψης και της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά τις συνέπειες της πανδημίας το 2020, καθώς επίσης και στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας για το 2022 η οποία αφορά πωλήσεις μίγματος προιόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους καθώς και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Το μικτό κέρδος της αυξήθηκε πέρυσι κατά 49,71%, γεγονός που προέρχεται από το συνδυασμό της αύξησης των πωλήσεων κατά 92,27%, αλλά και της μεγαλύτερης αύξησης του κόστους πωληθέντων κατά 107,05%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν το 1,069 εκατ. ευρώ από 280.214 ευρώ.

Η ελληνική θυγατρική που πραγματοποιούσε σημαντικό αριθμό εισαγωγών ελαστικών από τα εργοστάσια της Pirelli στη Ρωσία πέρυσι κάλυψε τη ζήτηση μέσω της εισαγωγής ελαστικών από άλλες χώρες όπου ο Όμιλος Pirelli διαθέτει εργοστάσια και το ίδιο έχει προγραμματίσει για το 2023 βάσει του εγκεκριμένου πλάνου της διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση ελαστικών παραμένει σημαντική, συνεπώς γίνονται προσπάθειες στη συλλογή προ- παραγγελιών από τους πελάτες, οι οποίες διευκολύνουν τον προγραμματισμό των εισαγωγών και την ύπαρξη επαρκούς αποθέματος κυρίως στους μήνες υψηλής ζήτησης, με την εταιρεία να εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να καλύψει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό την υπάρχουσα ζήτηση μέσω αγοράς και παραλαβής εμπορευμάτων από άλλα εργοστάσια του εξωτερικού (πλην Ρωσίας όπου ισχύουν κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν έχει προγραμματιστεί καμία εισαγωγή για το 2023).

Η εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής η οποία αυξήθηκε σημαντικά το 2022 μέσω της προσθήκης επτά επιπλέον χωρών στα Βαλκάνια αναμένεται να παραμείνει το 2023 στα ίδια υψηλά επίπεδα, ενώ οι προοπτικές και στην εγχώρια αγορά διαφαίνονται καλύτερες από το 2022 κάτι το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σημαντική εδραίωση που έχει η Ελαστικά Pirelli στην ελληνική αγορά με το σταθερό μερίδιο αγοράς της και την προσαρμογή της εμπορικής πολιτικής για το 2023 η οποία δίνει έμφαση στα ελαστικά υψηλών επιδόσεων (premium) τα οποία αποφέρουν υψηλότερο κέρδος και στα οποία η εταρεία διακρατά δεσπόζουσα θέση στην αγορά τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεπώς, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η κερδοφορία θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2022, τόσο μέσω της βελτίωσης του μίγματος πωληθέντων προϊόντων δηλαδή πώλησης ελαστικών που αποφέρουν μεγαλύτερη μικτή κερδοφορία αλλά και μέσω της συνεχούς βελτιστοποίησης των λειτουργικών της εξόδων κάτι το οποίο θα της επιτρέπει ν’ ανταπεξέλθει στις τρέχουσες δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δραστηριότητα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: