Με νέο πρωτόκολλο οι πλατφόρμες τύπου Airbnb – Προσυμπληρωμένα στο Ε2 τα εισοδήματα από μισθώματα

Με νέο πρωτόκολλο οι πλατφόρμες τύπου Airbnb – Προσυμπληρωμένα στο Ε2 τα εισοδήματα από μισθώματα
A view of the Neos Kosmos and the Koukaki areas in Athens, beneath the Acropolis, which in 2016 was named Airbnb's fifth fastest growing neighbourhood globally with an 800-percent jump in home-sharing. - The Greek chamber of hotels commissioned a Grant Thornton study that found that over 76,000 properties in Greece are available on home-sharing platforms. The study argued that declining availability had pushed up rents in central Athens by 9.3 percent in a year, disproportionately affecting poorer sections such as pensioners and single-parent families. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να λαμβάνει γνώση άμεσα τι πόσα εισπράττονται.

Με νέο πρωτόκολλο θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους.

Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να λαμβάνει γνώση άμεσα τι πόσα εισπράττονται, ενώ οι πλατφόρμες θα αποβάλουν αυτόματα όχι μόνο όσους δεν έχουν Αριθμό Μητρώου αλλά και όσους δίνουν μαϊμού μητρώο, όπως έγινε το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ από το 2024 θα έχει τη δυνατότητα προσυμπλήρωσης των φορολογικών κωδικών του εντύπου Ε2 – αν και οι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων  θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νομικό πλαίσιο που εισήχθη λειτουργεί με επιτυχία. Η νομοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις πλατφόρμες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις χωρίς να τα δηλώνουν. Η συνεργασία με τις πλατφόρμες γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική και αποτελεσματική, βοηθώντας μας να εξελίξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία. Συνεχίζουμε τους ελέγχους μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό».

Τα στοιχεία…

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί  140.000 ακίνητα το 2022 και από τη συνεργασία των δύο πλευρών διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν  Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.  

-Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με ψεύτικο ΑΜΑ, δηλαδή για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

-Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: