Οι 16 πιο υπεύθυνες ελληνικές επιχειρήσεις της χρονιάς

Για 8η χρονιά το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης παρουσίασε τους κορυφαίους στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας.

Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, βραβεύτηκαν οι 16 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2015, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης.

Στη φετινή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά, παρευρέθησαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ σε μία βραδιά αφιερωμένη στις υπεύθυνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δράσεις των κορυφαίων της ΕΚΕ.

Φέτος, για πρώτη φορά το Ινστιτούτο επιβράβευσε τις εταιρείες Όμιλος ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και GENESIS Pharma για τη διαχρονική συμμετοχή τους και στήριξη στο θεσμό CR Index.

Οι Printec A.E., Αττικές Διαδρομές και Πετρογκάζ Α.Ε. κέρδισαν τον έπαινο «CRI Pass που διεξάγεται για 2η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

02

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, υπάρχουν πέντε επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Diamond, Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια και την κατάκτηση του πρώτου DIAMOND από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Ινστιτούτο απένειμε το δεύτερο DIAMOND, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, στον Όμιλο ΟΤΕ. Παρακάτω όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

– DΙΑΜΟND: Όμιλος ΟΤΕ

– PLATINUM: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα,

– GOLD: WIND, Novartis, GENESIS Pharma

– SILVER: ΔΕΠΑ, Pfizer, NovoNordisk, Ελληνικός Χρυσός, MSD

– BRONZE: Ευρωπαϊκή Πίστη, Neptune Lines

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμηθεί η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Επίσης για τρίτη φορά στο θεσμό δόθηκε και το Best New Entry Award, το οποίο επιβράβευσε την καλύτερη εταιρεία που για πρώτη φορά συμμετέχει στον θεσμό:

– Best Progress PLATINUM Award: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

– Best Progress GOLD Award: WIND

– Best progress SILVER Award: ΔΕΠΑ

– Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: GENESIS Pharma

– Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: MSD

– Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Novartis

– Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Εθνική Τράπεζα

– Best Progress New Entry Αward: Pfizer

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Ζωούλλης Μηνά, CEO Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (EBEA), Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο (BHCC), Λύδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), Μαρία Λεοντάρη, Δ/ντρια Επικοινωνίας Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Γιώργος Ασμάτογλου, Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γεώργιος Γκόνος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ταμίας του Δ/Σ της ΕΑΣΕ και μέχρι πρότινος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΝΑ Ευρώπης της McCAIN FOODS, Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του τόνισε: «H εμπειρία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο CRI, απ’ ότι μας λένε οι ίδιες, είναι ότι το χαρακτηρίζουν σαν ένα διοικητικό εργαλείο που τους βοηθάει να αξιολογήσουν την συμβολή των προγραμμάτων της ΕΚΕ στη βελτίωση της αξίας της επιχείρησης. Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πιστεύει ότι η υιοθέτηση της ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις και η συμμετοχη τους στο CRIndex θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν πιο εύκολα την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας».

Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης
Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε: «Ο CRI είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για διαμόρφωση στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας» και αναφέρθηκε στην πρόσφατη ετήσια έρευνα του CSE για τους Κοινωνικούς Απολογισμούς στην Ελλάδα όπως και την απουσία στρατηγικής από τις περισσότερες εταιρείες που εκδίδουν απολογισμούς σήμερα στην χώρα μας .Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην σημασία του θερμού CRI Pass για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα.

Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης
Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

Στη συνέχεια η Μαρία Λαζαρίμου, CEO Advocate/BursonMarsteller & μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου, μίλησε για το “A,B,C,D,E” της επικοινωνίας και τη σύνδεση με την Εταιρική Ευθύνη, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για το πώς και γιατί διαχειριζόμαστε την επικοινωνία σε μια περίοδο έντονης δημόσιας κριτικής και απειλών τόσο για την προσωπική ασφάλεια όσο και για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να ηγείσαι με πράξεις και όχι λέξεις. Το θέμα της συμπεριφοράς, της εταιρικής ηθικής, του να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του κοινού είναι κάτι που θα δούμε τις εταιρίες να συνεχίσουν να αποζητούν και στο μέλλον, αν δεν βάλουν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους τον εταιρικό σκοπό και τη διαφάνεια».

Μαρία Λαζαρίμου, CEO Advocate:Burson-Marsteller & Μέλος του Δ.Σ. Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης
Μαρία Λαζαρίμου, CEO Advocate/Burson-Marsteller & Μέλος του Δ.Σ. Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

CR Index 2008-2015