Η 23χρονη Ελληνίδα καθηγήτρια που κατέκτησε την πρωτιά στον κόσμο της ρομποτικής

Η 23χρονη Ελληνίδα καθηγήτρια που κατέκτησε την πρωτιά στον κόσμο της ρομποτικής

Η Άρτεμις Βουτυράκου, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, εξειδικεύεται στην ρομποτική χειρουργική. 

Η Παγκόσμια Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Νέων στη Ρομποτική που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη φέτος,  επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη για την 23χρονη καθηγήτρια από την Ελλάδα και την ομάδα της, που κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η Άρτεμις Βουτυράκου, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, εξειδικεύεται στην ρομποτική χειρουργική. Πέρα από την διδασκαλία ρομποτικής, είναι συνιδρύτρια της ΜΚΟ «Unique Minds», έναν καινοτόμο οργανισμό, ο οποίος συμβουλεύει μαθητές και ακαδημαϊκούς της επιστήμης.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ιάσωνας Σομόγλου είναι δύο από τους μαθητές της Βουτυράκου που τους βοήθησε για πάνω από 2,5 χρόνια να κατασκευάσουν το μοντέλο μιας οικολογικής κοινότητας. Το μοντέλο αυτό τους οδήγησε να κερδίσουν το πρώτο βραβείο στη διοργάνωση. Η ομάδα GRID δημιούργησε και προγραμμάτισε μια ρομποτική κοινότητα που είναι σε θέση να παράγει ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών όπως ηλιακά συλλεκτών και ανεμογεννητριών.

Επιπλέον, μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια μέσω της αυτοματοποίησης (αισθητήρες και σύστημα Bluetooth) μετατρέποντας ενέργεια όπως για παράδειγμα την κινητική και δυναμική σε ηλεκτρισμό και πιο σημαντικά, να την διανέμει σε νοικοκυριά.

 

Για τα νοικοκυριά, η ομάδα GRID χρησιμοποίησε και ανέλυσε πραγματικά δεδομένα από σπίτια στο Τέξας, που προέρχονταν από την εταιρεία Pecan Street, για ερευνητικούς σκοπούς. Με αυτό το πρότζεκτ, η ομάδα κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Διεθνή Ρομποτική Ολυμπιάδα στην Κόστα Ρίκα το Νοέμβρη του 2017. Εκεί, για πρώτη φορά, η ομάδα GRID κέρδισε μια Ολυμπιακή Διάκριση, κατακτώντας την 7η θέση παγκοσμίως και 2η στην Ευρώπη.

Μελλοντικά σχέδια για τους δύο μαθητές περιλαμβάνουν την προετοιμασία για πανελλήνιους διαγωνισμούς και παγκόσμιες ολυμπιάδες. Η ομάδα είχε σχηματιστεί στις αρχές του 2007 προκειμένου να συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής. Φέτος, η ομάδα GRID έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έγινε δεκτή να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Νέων στη ρομποτική στη Σαγκάη.