Οι 4 λόγοι που οι τράπεζες θα αφήσουν ανοιχτά τα βιβλία προσφορών έως και την Τρίτη

Οι 4 λόγοι που οι τράπεζες θα αφήσουν ανοιχτά τα βιβλία προσφορών έως και την Τρίτη

Ανοιχτά όλα τα βιβλία προσφορών των τραπεζών. Έως τέλος Νοεμβρίου η ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Της Ελένης Κομίνη

Η ευφορία που δημιουργήθηκε για τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών όταν ανακοινώθηκαν τα σχετικά χαμηλότερα του αναμενόμενου τελικά ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δέχθηκε πλήγματα.

Κομβικό πλέον σημείο για το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών των τραπεζών προς τους διεθνείς επενδυτές και την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναδεικνύεται πλέον η συμφωνία στο EuroWorking Group (την Κυριακή) και η επικύρωσή της, μέσω της ομοφωνίας των μελών του Eurogroup (την Δευτέρα).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τέσσερις διοικήσεις των τραπεζών θα αφήσουν ανοιχτά τα βιβλία προσφορών τους για τις διεθνείς αγορές έως και την επόμενη Τρίτη. Και τούτο διότι προσδοκούν ότι με την συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, θα αρθεί το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας για τη χώρα και έτσι θα αναζωπυρωθεί η ζήτηση και θα αυξηθούν οι τιμές που προσφέρουν οι επενδυτές.

Έτσι, εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup, θα δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10 δις. ευρώ που αποτελεί μέρος του «πακέτου» για τη στήριξη των τραπεζών, ύψους 25 δις ευρώ, τα οποία ήδη βρίσκονται σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα χρειαστεί νέος …γύρος διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών της την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, η Alpha Bank την προηγούμενη Τετάρτη και οι τράπεζες Εθνική και Εurobank το άνοιξαν εχθές.

Σε 4 λόγους συνοψίζονται οι λόγοι για τους οποίους η αρχική ευφορία και το ζωηρό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών αναχαιτίστηκε

1. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσο αφορά την κατάληξη της διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2 δις. ευρώ προσθέτουν στη νευρικότητα και την αβεβαιότητα των επενδυτών ως προς την πορεία της Ελλάδας.
2. Η πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Πορτογαλία δημιουργεί πολύ μεγάλη νευρικότητα στο διεθνές επενδυτικό κοινό, αφού τα γεγονότα παρουσιάζονται από το διεθνή τύπο σαν μια άλλη κρίση σε χώρα-μέλος της ΕΕ με κοινά στοιχεία με αυτά της Ελλάδας.
3. Τα δύο παραπάνω γεγονότα, που συμπίπτουν με το χρονικό διάστημα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν βγει στην αγορά να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, δεν βοηθούν την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης, αφού οι τιμές των μετόχων των τραπεζών έχουν ισχυρές πτωτικές πιέσεις.
4. Παράλληλα, η συνήθης πτώση στις τιμές των μετοχών, πριν από κάθε αύξηση κεφαλαίου, που γίνεται από πωλήσεις επενδυτών που κατέχουν ήδη μετοχές για να αγοράσουν τις νέες, πιέζει τις τιμές ακόμα χαμηλότερα.

Το γενικότερο αυτό αρνητικό, συγκυριακό σε μεγάλο βαθμό, κλίμα αν συνεχιστεί τις άμεσες επόμενες μέρες, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη επιτυχία των ΑΜΚ, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για την κυβέρνηση αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών.

Πηγή: news247.gr