Η αγορά έχασε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

Η αγορά έχασε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο lockdown βρήκε τις επιχειρήσεις σε πτωτική τροχιά.

Πτώση ύψους 13,1 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας, λόγω της πανδημίας, το γ’ τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019, ενώ μόνο τον Οκτώβριο οι απώλειες του τζίρου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019. Τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 50,4%) παρουσίασαν, όπως είναι αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις των καταλυμάτων και της εστίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο lockdown βρήκε τις επιχειρήσεις σε πτωτική τροχιά. Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε σε 18,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 7,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019.

Τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 45,3%) παρουσίασαν και πάλι οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση (κατά 1,3%) κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία».

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ (- 15,9%).