Οι αγορές λένε… Au revoir Marine!

Οι αγορές λένε… Au revoir Marine!
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εκλογή Μακρόν φέρνει ευφορία και ηρεμία στους επενδυτές.

Σε υψηλότερα επίπεδα οδηγείται το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ήττα της Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Η καθαρή επικράτηση Μακρόν αναμένεται να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί μια χώρα όπως η Γαλλία εκτός της ευρωζώνης. Η ήττα της Λεπέν απομακρύνει ένα σύννεφο που κρεμόταν πάνω από το ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, και θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη προοπτική του, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, το ενιαίο νόμισμα διαμορφώνεται 0,2% υψηλότερα στα 1,1023 δολάρια. Ενώ πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο, η άνοδος ήταν πιο μικρή από την αντίδραση που ακολούθησε μετά τη νίκη του Μακρόν στον πρώτο γύρο, όταν το ευρώ είχε σημειώσει άνοδο σχεδόν 2% μέσα σε 15 πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών.

Και αυτό γιατί με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σταθερά προβάδισμα στον Μακρόν στο διάστημα πριν από τη διεξαγωγή του β΄ γύρου, οι αγορές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τη νίκη του κεντρώου πολιτικού, περιορίζοντας το περιθώριο για ένα πιο μεγάλο ράλι ανακούφισης.

«Η νίκη αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα αδυνατούν να εξασφαλίσουν βάση εξουσίας στον πολιτικό χάρτη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτό άρχισε με τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία τον Δεκέμβριο του 2016 με τη νίκη του ευρωπαϊστή Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και μετά με τις ολλανδικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, όπου τα κεντρώα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα κέρδισαν τις εκλογές. Τώρα η τάση αυτή συνεχίστηκε στη Γαλλία με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν που έκανε εκστρατεία με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα» σχολίασε ο Μισέλ ντι Μπρουέν της BMO Global Asset Management

«Περιμένουμε το ενδιαφέρον να στραφεί τώρα στο πόσο επιτυχημένα το πολιτικό κίνημα του Μακρόν και νέο κόμμα, το «Εμπρός!» θα πάει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και πόσο ισχυρή συμμαχία υποστήριξης μπορεί [ο Μακρόν] να αναμένει ως ηγέτης πιθανώς ενός κόμματος μειοψηφίας», λέει ο Τίμοθι Γκραφ της State Street Global Markets, προβλέποντας ότι η ανακούφιση των αγορών για την ευρωπαϊκή πολιτική θα είναι μάλλον προσωρινή.