Η «ακτινογραφία» της αυτοκίνησης στην ΕΕ – Πόσα αυτοκίνητα κατασκευάζονται κάθε χρόνο – Πόσο τα χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι

Η «ακτινογραφία» της αυτοκίνησης στην ΕΕ – Πόσα αυτοκίνητα κατασκευάζονται κάθε χρόνο – Πόσο τα χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι
Photo: pixabay.com
Το 21,5% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στην ΕΕ είναι ηλεκτρικά φορτιζόμενα.

Τα αυτοκίνητα είναι η σημαντικότερη μορφή κινητικότητας στην Ευρώπη. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης διανύει πάνω από 12.000 χιλιόμετρα τον χρόνο με αυτοκίνητο, ενώ το 85% των μετακινήσεών είναι εντός της χώρας που διαμένει.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκεύασαν σχεδόν 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην ΕΕ το 2022, ενώ για την παραγωγή τους λειτουργούν σήμερα 127 εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων. Οι μέσες εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν το 2022 έχουν μειωθεί κατά 17% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές το 2012. Ο μέσος όρος των εκπομπών στα καινούργια αυτοκίνητα ήταν 110 γρ CO2/χλμ το 2022. Ανά 1.000 κατοίκους στην ΕΕ το 2022 αντιστοιχούν 21 καινούργια αυτοκίνητα, με τη μέση ηλικία των αυτοκινήτων στην Ευρώπη να είναι 12 χρόνια.

Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, 250 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα. Επίσης, η ΕΕ το 2022 εξήγαγε 5.552.244 αυτοκίνητα, καταγράφοντας έσοδα 157 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 21,5% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στην ΕΕ είναι ηλεκτρικά φορτιζόμενα (ηλεκτρικά και υβριδικό plug-in). Το σύνολο της κατηγορίας αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% του συνόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη Γηραιά Ήπειρο. Οι συμβατικοί τύποι καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο) κυριαρχούν ακόμη στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ και συνολικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 53% των συνολικών πωλήσεων. Το 19% όλων των αυτοκινήτων, παγκοσμίως, κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

Σημειώνεται, ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης ορίζει ως επιβατικά αυτοκίνητα τα οχήματα που είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για τη μεταφορά έως και οκτώ επιβατών και δεν υπερβαίνουν συνολικά τους 3,5 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ