ΜμΕ: «Καύσιμα» άνω του 1 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την οικονομία

ΜμΕ: «Καύσιμα» άνω του 1 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την οικονομία
Photo: pixabay.com
Στόχος η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Τα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.

Επενδυτικά κεφάλαια, κεφάλαια κίνησης και χαμηλότοκα δάνεια, στο πλαίσιο δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027, συμμετοχής funds και μόχλευσης καλλιεργούν προσδοκίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Για το 2024 έχουν προβλεφθεί συνολικά περί τα 12 δισ. ευρώ επενδύσεις στην οικονομία, εκ των οποίων 8,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νέα είναι καλά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, που προανήγγειλε για το 2024 δράσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κύρια βάση της οικονομίας και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το 2022 στη χώρα μας λειτουργούσαν 731.829 αποτελώντας το 99,9% των επιχειρήσεων στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα. Απασχολούσαν το 83,5% των εργαζομένων ή 2,2 εκατομμύρια άτομα και παρήγαγαν το 57% της προστιθέμενης αξίας ή 34,8 δισ. ευρώ. Λόγω δε της αυξημένης βαρύτητάς τους στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κομβική σημασία για τη διττή μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι κινήσεις για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησής τους, που επιδεινώθηκε, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, μπορεί να συνέβαλε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού -που αναμένεται πάντως να προσεγγίσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% στα τέλη του 2025- είχε, όμως, ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για δάνεια από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σήμερα εξακολουθούν να αναδύονται κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις και το δημοσιονομικό κόστος της κλιματικής κρίσης ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης έναντι της ακριβής ενέργειας και να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο μείωση του δημοσίου χρέους. Σε αυτό το περιβάλλον, πέρα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται και επενδύσεις στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των πιέσεων των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να υπολογίζονται δυνητικά οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιχειρείται στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο τρέχουν δύο νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021- 2027, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον δράση, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ σε ναυαρχίδα της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το νέο έτος ανάγεται το νέο Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Θα περιλαμβάνει χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη και ανάπτυξη μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και με στόχο να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τραπεζικά δάνεια, καθώς θα συμμετέχουν τραπεζικά σχήματα προσφέροντας κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους. Θεσπίζεται δε Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα εγγυάται έως το 80% του δανείου, οπότε προβλέπονται μικρές εξασφαλίσεις για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, συγκριτικά με τις προδιαγραφές που θέτουν οι τράπεζες για να τις δανείσουν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια 25.000 έως 1.500.000 ευρώ, με συμμετοχή στο κεφάλαιο της HDB και των τραπεζών κατά 40% άτοκα και 60% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στο προσεχές διάστημα αναμένεται επίσης ο νέος κύκλος του Equifund, που υλοποιείται από την HDB με πόρους από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, που ξεκινά με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, για να κινητοποιήσει όμως και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης, θα τρέξει και το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν συμπράξεις επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο κύκλο του συγκεκριμένου προγράμματος είχαν ενταχθεί πάνω από 3.000 επιχειρήσεις και αξιολογείται ως επιτυχημένο από παράγοντες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: