Η άλλη πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα

Η άλλη πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα
Photo:

Τι θα μας μείνει από τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά την 8ετή θητεία του.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στις 4 Νοεμβρίου του 2008 και ο τίτλος αυτός, τον κατέστησε ως τον πρώτο Αφροαμερικανό που υπήρξε ποτέ σε αυτήν τη θέση. Ο λόγος για τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου η δεύτερη θητεία έρχεται σιγά σιγά στο τέλος της. Ο Ομπάμα, όμως δε θα μείνει στην ιστορία μόνο για τα σημαντικά έργα που πραγματοποίησε αυτά τα οκτώ χρόνια στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και για τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Ας δούμε μερικές από αυτές:

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο εξώφυλλο του gay περιοδικού OUT100

Η φωτογράφιση του Προέδρου των ΗΠΑ σε περιοδικό που απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους, με τίτλο OUT100, προκάλεσε αρνητικά αλλά και θετικά σχόλια. Με τίτλο «Ο πρόεδρός μας–Σύμμαχος, ήρωας, ίνδαλμα», το editorial του περιοδικού σημειώνει «Μας έχει βοηθήσει να εξασφαλίσουμε την ισότητα στο γάμο, καθώς και νίκες-ορόσημα που αλλάζουν την αντιμετώπιση μας στην Αμερική». Σύμφωνα με το άρθρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προσπαθήσει να συμβάλλει σημαντικά στις ανάγκες και τις επιθυμίες της κοινότητας LGBT.

Η πολυσυζητημένη selfie με την Πρωθυπουργό της Δανίας και τον Ντέιβιντ Κάμερον

Δεν ήταν η ομιλία του Ομπάμα στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα που προκάλεσε αίσθηση, όσο το selfie του με την Πρωθυπουργό της Δανίας και τον Ντέιβιντ Κάμερον στις κερκίδες του σταδίου Σαβέτο, που τράβηξε τα βλέμματα όλων. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που απαθανάτισε τη στιγμή, δημοσίευσε τη φωτογραφία, η οποία και μεταδόθηκε αμέσως από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, η λέξη «selfie» αναδείχθηκε από τα τρία πιο σημαντικά βρετανικά λεξικά της Οξφόρδης, ως η λέξη της χρονιάς για το 2013.

Μια όχι και τόσο συνηθισμένη συνέντευξη

Μια συνέντευξη τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες, παραχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο γνωστό ηθοποιό του Χόλιγουντ, Ζακ Γαλυφιανάκη. Τα καυστικά σχόλια και οι προσβλητικές ατάκες υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ωστόσο τα πάντα ήταν συμφωνημένα από την αρχή, προκειμένου να προωθηθεί το «ObamaCare», η περίφημη μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου στο χώρο της δημόσιας υγείας. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος διαφήμισης αυτού του εγχειρήματος είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς το βίντεο προβλήθηκε περισσότερο από 30εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο, εξαιτίας του εξωφρενικού του περιεχομένου.

Είπε τη λέξη «νεγρός» δημοσίως

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένας 21χρονος σε εννέα Αφροαμερικανούς στη Νότια Καρολίνα, ο Μπαράκ Ομπάμα, παραχώρησε συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή WTF with Marc Maron, σημειώνοντας ότι η σκιά των φυλετικών διακρίσεων συνεχίζει να καλύπτει την αμερικανική κοινωνία: «To θέμα δεν είναι μόνο να μη λέμε τη λέξη “νεγρός” δημοσίως επειδή είναι αγένεια. Αυτό που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι, εάν ο ρατσισμός υφίσταται ή όχι».

obama-radio

H ιστορική χειραψία μεταξύ του Κάστρο και του Ομπάμα

Η ιστορική αυτή χειραψία ανάμεσα στους Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, συζητήθηκε για αρκετό καιρό, καθώς θεωρήθηκε ως το «σφράγισμα» της ανακωχής μεταξύ των ΗΠΑ και Κούβα. Η χειραψία των δυο Προέδρων είναι η πρώτη που ανταλλάχθηκε δημοσίως, μετά την Επανάσταση στην Κούβα το 1959. Μάλιστα, το 2000 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας στη Νέα Υόρκη, ο Φιντέλ Κάστρο και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους χαιρετήθηκαν, χωρίς όμως να «δώσουν» τα χέρια.

kastro-obama

Η ευγένεια… ξεχωρίζει

Σχεδόν σε κάθε ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, ο πεζονάυτης από την Προεδρική Φρουρά τον «προστατεύει» με μια ομπρέλα, είτε από τη βροχή είτε από τον ήλιο. Αυτή τη φορά όμως και πριν ξεκινήσει την ομιλία του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλοντας να ξεκουράσει τον πεζοναύτη, έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση της ομπρέλας. Η γκριμάτσα του Ομπάμα συζητήθηκε για αρκετό καιρό και κυκλοφόρησε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη.

Nέα προσωπική σελίδα στο Facebook

Νέα προσωπική σελίδα στο Facebook δημιούργησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ,ενώ για να καλωσορίσει τους «φίλους» του δημοσίευσε ένα βίντεο στον κήπο του Λευκού Οίκου, καλώντας τους Αμερικανούς να συμβάλλουν στη διατήρηση του όμορφου πλανήτη. Η δημιουργία του νέου λογαριασμού του Μπαράκ Ομπάμα, έγινε τη Δευτέρα , ενώ μέσα σε λίγες ώρες είχε σχεδόν 600.000 like.