Η Amazon επενδύει 4 δισ. δολάρια σε «ανταγωνιστή» του ChatGPT

Η Amazon επενδύει 4 δισ. δολάρια σε «ανταγωνιστή» του ChatGPT
This picture taken on on October 22, 2019, shows a new Amazon warehouse, part of mobile robotic fulfilment systems also known as 'Amazon robotics', in Bretigny-sur-Orge, some 30kms south of Paris. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Photo: AFP
Πρόκειται για την startup Anthropic, η οποία πρόσφατα παρουσίασε το δικό της chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Ποσό έως και 4 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Amazon στην startup τεχνητής νοημοσύνης, Anthropic, λαμβάνοντας μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία.

Η Anthropic ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από πρώην στελέχη της OpenAI (της εταιρείας του ChatGPT) και πρόσφατα παρουσίασε το νέο της chatbot τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Claude 2.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Anthropic θα μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού της σε κέντρα δεδομένων της Amazon Web Services και θα χρησιμοποιεί τα τσιπ cloud της Amazon για την εκπαίδευση των μοντέλων που χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία των chatbots και άλλων εφαρμογών. Εκτός από την πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ της Amazon, η Anthropic θα αποκτήσει μια οικονομική εισροή που θα τη βοηθήσει να πληρώσει το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μαζικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Amazon συμμετέχει εδώ και καιρό σε εταίρους σε τομείς που θεωρεί προτεραιότητα, όπως αεροπορικές εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων, διανομέας ειδών διατροφής και κατασκευαστής ηλεκτρικών φορτηγών.

Αλλά αν η επένδυση στην Anthropic καταλήξει οπουδήποτε κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο γνωστό κομμάτι εταιρικής συναλλαγής που σχετίζεται άμεσα με την AWS.

Η μονάδα τείνει να κατασκευάζει τα δικά της προϊόντα αντί να βασίζεται σε τεχνολογία ή επιχειρήσεις που αγοράζονται από άλλους, πραγματοποιώντας σχετικά μέτριες εξαγορές σε μια αγορά που τροφοδοτείται από διαφημιστικά σχόλια και αποτιμήσεις δισ. δολαρίων. Η Amazon αναφέρει ότι οι μηχανικοί της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται εκτός της AWS, θα έχουν πρόσβαση στα μοντέλα της Anthropic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com