Η Amazon σπάει το φράγμα των 1.000 δολαρίων ανά μετοχή για πρώτη φορά

Η Amazon σπάει το φράγμα των 1.000 δολαρίων ανά μετοχή για πρώτη φορά

Συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι των μετοχών.

Η Amazon «έσβησε» τα 20α κεράκια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Wall Street και το γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο.

Η εταιρεία που για μεγάλο διάστημα βρισκόταν σε «μάχη» με την Alphabet, για την πιο ακριβή μετοχή, χθες βγήκε νικήτρια.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά ενδοσυνεδριακά τα 1.000 δολάρια.

Παρόλο που η άνοδος αυτή δε κράτησε πολύ, η μετοχή της «πρασίνισε» την πρώτη ώρα διαπραγμάτευσης την Τρίτη, καταφέροντας να πιάσει τον στόχο των 1.000 δολαρίων, μετά από μια μεγάλη διαδρομή 52 εβδομάδων, όπου η χαμηλότερη τιμή που σημείωσε ήταν τα 682, 12 δολάρια.

Να τονίσουμε πώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κατόρθωμα, αφού πάνω από τα επίπεδα αυτά διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή μόνο 14 εταιρείες, όπως η μετοχή της Berkshire Hathaway, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Γουόρεν Μπάφετ και του ταξιδιωτικού ομίλου Priceline Group. Σημειώνεται, όμως, ότι σύμφωνα με το FactSet, η αξία της Amazon είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ τις εταιρείες αυτές.

αμαζον

Όσον αφορά την Alphabet (πρώην Google), η μετοχή της έφτασε ενδοσυνεδριακά τα 997,62 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση των δυο εταιρειών να διαμορφώνεται στα 477 δισ. δολ. (Amazon) και 680 δισ. δολ. (Google).

Η απόδοση της μετοχής ήταν σχεδόν 155 φορές μεγαλύτερη από αυτή του δείκτη αναφοράς S&P 500 την ίδια περίοδο – η μεγαλύερη στην επενδυτική πορεία της εταιρείας.

Το ερώτημα πλέον, είναι το εξής: Θα προχωρήσει η Amazon σε split της μετοχής, κάτι που έχει κάνει ήδη τρεις φορές απ’ το 1997 που προχώρησε σε δημόσια εγγραφή – το 1998, τον Ιανουάριο του 1999 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα δώσει απαντήσεις.