Η Amazon στήνει ένα νέο fund ύψους 2 δισ. δολαρίων που θα επενδύει σε καθαρή ενέργεια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Amazon επιδιώκει να έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040 και σχεδιάζει να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025.

της Lucinda Shen

Έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας από μέρους του, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ξεκινά ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital fund) ύψους 2 δισ. δολαρίων που θα επενδύει σε εταιρείες οι οποίες «συμβάλλουν στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών επιπέδων άνθρακα».

Το νέο κεφάλαιο, με την επωνυμία The Climate Pledge Fund, θα πηγαίνει σε εταιρείες στις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις μπαταρίες, τη μεταποίηση, και τα τρόφιμα και τη γεωργία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η Amazon θα αξιολογεί μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, από «startup που δεν έχουν καν προϊόν μέχρι καθιερωμένες εταιρείες» σύμφωνα με δήλωση του Jeff Bezos.

Αν και ο χρονικός ορίζοντας του fund παραμένει ασαφής, η Amazon λέει ότι τα 2 δισ. δολάρια είναι ένα «αρχικό» νούμερο. Επικεφαλής του κεφαλαίου τέθηκαν ο Matt Peterson, από την ομάδα εταιρικής ανάπτυξης της Amazon, και η Kara Hurst, η οποία ηγείται της ομάδας αειφορίας της εταιρείας.

Η Amazon επιδιώκει να έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040 και σχεδιάζει να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025.

Ήδη, έχει επενδύσει στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 700 εκατ. δολαρίων στη startup ηλεκτρικών οχημάτων Rivian, η οποία αναμένεται να κατασκευάσει 100.000 βανάκια παράδοσης προϊόντων για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, στα πλαίσια μιας άλλης συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Amazon δεν θα πάψει να δέχεται τα βέλη της κριτικής για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις της λειτουργίας της. Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς μιλάμε για μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά δισεκατομμυρίων πακέτων ημερησίως – δραστηριότητα που έχει ένα μεγάλο τίμημα για το περιβάλλον, τουλάχιστον για την ώρα.