Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρίχνει κάτω από τα 30.000 δολάρια το Bitcoin

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρίχνει κάτω από τα 30.000 δολάρια το Bitcoin
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέες ανακοινώσεις περιορισμού των cryptos στις ΗΠΑ και η ανησυχία συνεχίζεται.

Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από τα περίπου 31.000 δολάρια σε λίγο κάτω από τα 30.000 δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 3% μέσα σε λίγα λεπτά.

Η ξαφνική πτώση του Bitcoin ήρθε στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είπε στα χρηματιστήρια Nasdaq και Cboe ότι οι αιτήσεις τους για ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο με Bitcoin, τις οποίες είχαν υποβάλει για λογαριασμό διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock, ήταν «ανεπαρκείς».

Το Nasdaq και το Cboe δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένοι στις καταθέσεις τους, είπε η αμερικανική ρυθμιστική υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι οι αιτήσεις τους για το ETF δεν περιέγραφαν τη φύση των συμφωνιών κοινής χρήσης επιτήρησης – βασικές διατάξεις για να κατευνάσουν την ανησυχία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς – που η BlackRock, η Fidelity και άλλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είχαν επικαλεστεί. Είπε επίσης ότι τα χρηματιστήρια δεν κατονόμασαν τα spot ανταλλακτήρια Bitcoin με τα οποία σχεδίαζαν να συνεργαστούν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις συμφωνίες.

Ωστόσο, τα αναφερόμενα σχόλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να συνιστούν απλώς μια προσωρινή καθυστέρηση, καθώς ο αναλυτής ειδικός σε ETF του Bloomberg, Έρικ Μπαλτσούνας, επεσήμανε μια ενότητα της έκθεσης, στην οποία ο οργανισμός ανέφερε ότι τα χρηματιστήρια μπορούν να ενημερώσουν τις αιτήσεις τους και να τις υποβάλουν εκ νέου. Ο Μπαλτσούνας προσέθεσε ότι η αναφορά αυτή αποτελεί «αναμφισβήτητα καλό νέο».

Η πτώση της τιμής του Bitcoin ακολούθησε ένα ράλι διάρκειας εβδομάδων που είδε το κρυπτονόμισμα να φτάνει στην υψηλότερη τιμή του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, εν μέσω ενός καταιγισμού αιτήσεων για δημιουργία funds ETF από μεγάλα ιδρύματα.

Στα μέσα Ιουνίου, η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση για τη δημιουργία ενός fund ETF βασισμένου σε spot αγορές Bitcoin. Μέχρι στιγμής, κανένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων δεν έχει λάβει με επιτυχία την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ένα τέτοιο ETF, το οποίο θα εκθέσει το Bitcoin σε τρισεκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς μεσιτείας και συνταξιοδοτικά ταμεία. (Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε, ωστόσο, ένα fund ETF συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με Bitcoin.)

Η αγορά κρυπτονομισμάτων σημείωσε άνοδο μετά την είδηση της αίτησης της BlackRock, με την αισιοδοξία ότι μια εταιρεία του κύρους της θα ήταν η πρώτη που θα περνούσε επιτυχώς τους ελέγχους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας και θα αποδείκνυε ότι, μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής επιτήρησης με τον Nasdaq, μπορεί να εξαλειφθεί η χειραγώγηση της αγοράς, ένας λόγος που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επανειλημμένα επικαλεστεί για την άρνησή της να επιτρέψει τη δημιουργία funds ETF βασισμένων σε spot αγορές Bitcoin.

Άλλοι διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των WisdomTree, Invesco, Bitwise, ARK Invest και Fidelity, ακολούθησαν το παράδειγμα της BlackRock και είτε υπέβαλαν εκ νέου είτε ενημέρωσαν τις υπάρχουσες αιτήσεις τους για δημιουργία funds ETF με τις δικές τους συμφωνίες κοινής χρήσης επιτήρησης.

Το Bitcoin ανταποκρίθηκε αναλόγως και διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από 30.000 δολάρια στο δεύτερο μισό του Ιουνίου – μια αύξηση σχεδόν 100% από την τιμή του τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: