Το σχέδιο της BlackRock που θα φέρει καθοριστικές αλλαγές στα cryptos

Το σχέδιο της BlackRock που θα φέρει καθοριστικές αλλαγές στα cryptos
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η BlackRock υποβάλλει αίτηση για τη δημιουργία ενός ETF με Bitcoin με την Coinbase και τη Nasdaq να αναφέρονται ως συνεργάτες.

Σε μια πιθανή καθοριστική αλλαγή για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, ο κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock κινείται για την δημιουργία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης με Bitcoin. Σε μια αίτηση που κατατέθηκε την Πέμπτη, η εταιρεία ζήτησε άδεια να πουλήσει το νόμισμα μέσω ενός οχήματος που ονομάζεται iShares Bitcoin Trust.

Η κίνηση είναι σημαντική λόγω της τεράστιας εμβέλειας της BlackRock και επειδή θα επέτρεπε στους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν Bitcoin ως μετοχές ενός ETF από έναν συνηθισμένο λογαριασμό μεσιτείας. Ομοίως, θα διευκόλυνε τους θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων, να κατέχουν το περιουσιακό στοιχείο.

Η αίτηση για το ETF αναφέρει ότι η Coinbase θα έχει ρόλο θεματοφύλακα. Δηλώνει επίσης ότι ο Nasdaq θα επιβλέπει τα δεδομένα τιμολόγησης που καθορίζουν την τιμή της αγοράς spot – ένας δυνητικά κρίσιμος παράγοντας αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει τη δημιουργία ETF σε Bitcoin, επικαλούμενη φόβους χειραγώγησης της αγοράς.

Η τιμή του Bitcoin, η οποία κατρακυλά ενόψει των ρυθμιστικών πιέσεων και της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε γύρω στο 3% μετά την είδηση της αίτησης της BlackRock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ έχει γίνει όλο και πιο εύκολο να αγοράσει κανείς Bitcoin τα τελευταία χρόνια – με όλους, από την Coinbase και το PayPal έως τη Robinhood να το προσφέρουν – δεν υπάρχει ακόμα εύκολος τρόπος να το αποκτήσει με τη μορφή παραδοσιακών μετοχών. Αυτό έχει αποδειχθεί εμπόδιο για τα μεγάλα ιδρύματα, τα οποία υπόκεινται σε καταστατικούς κανονισμούς που περιορίζουν το είδος του ενεργητικού που μπορούν να κατέχουν για λογαριασμό των πελατών τους.

Επί του παρόντος, η πιο δημοφιλής επιλογή απόκτησης Bitcoin με τη μορφή μετοχών είναι το Grayscale Bitcoin Trust, το οποίο δεν διαπραγματεύεται σε μεγάλο χρηματιστήριο. Το Grayscale trust χρεώνει επίσης μια προμήθεια διαχείρισης περίπου 2% ετησίως, η οποία θεωρείται πολύ υψηλή από πολλούς επενδυτές.

Η BlackRock δεν είναι η πρώτη που επιδιώκει να προσφέρει το Bitcoin μέσω ενός ETF, όπου οι χρεώσεις είναι συνήθως πολύ κάτω από 0,5%. Η Grayscale και μια σειρά από funds έχουν επίσης ζητήσει άδεια, αλλά έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια πηγή με γνώση της αίτησης της BlackRock, η εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να πετύχει εκεί όπου άλλοι έχουν αποτύχει, εν μέρει λόγω του ιστορικού της, αλλά και επειδή ο Nasdaq θα επιβλέπει τα δεδομένα τιμολόγησης – μια κατάσταση που θεωρείται ότι θα αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με πιθανή χειραγώγηση της τιμής του ενεργητικού στην οποία βασίζεται το ETF από τον ίδιο τον διαχειριστή του ETF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: