Η ανακοίνωση του Eurogroup προδικάζει τη μείωση του αφορολογήτου

Η ανακοίνωση του Eurogroup προδικάζει τη μείωση του αφορολογήτου
epa07486454 Romanian Finance Minister Eugen Orlando Teodorovici (C), flanked by Pierre Moscovici, EU Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs (C-R) and Valdis Dombrovskis, EU Commission's Vice President for Financial Stability, Financial Srvices and Capital markets Union (C-R) pose for the family photo with all EU countries delegates at Informal reunion of the EU Finance ministers from the Euro Area (EUROGROUP) held at Parliament Palace in Bucharest, Romania, 05 April 2019. EPA/ROBERT GHEMENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση.

Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα από κυβερνητικά στελέχη, όλα δείχνουν πως η ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου δεν θα ακυρωθεί όπως έγινε με τη μείωση των συντάξεων.

Την εξέλιξη αυτή προδικάζει το ανακοινωθέν του Eurogroup που ενέκρινε τη δόση 970 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και έκλεισε τη λίστα με τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ακολουθήσει όλα όσα προβλέπουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από μνημόνιο, αναφέροντας ότι: «καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, τη μείωση των οφειλών του κράτους στο μηδέν, τη συλλογή φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις του δημόσιου τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά».

Πλέον, και μετά το ανακοινωθέν του Eurogroup, γίνεται σαφές πως η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αποδεχτεί το μέτρο για το αφορολόγητο, χωρίς να αλλάξει κάτι από όλα όσα έχουν ψηφιστεί.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup:

Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων από την Ελλάδα στη βάση της ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου και της επικαιροποίησης που εκδόθηκε στις 3 Απριλίου.

Χαιρετίζουμε την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% για το ΑΕΠ, και την ολοκλήρωση των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων βασικών πωλήσεων.

Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει ένα νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο καθεστώς έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις τράπεζες στην μείωση των NPLs. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το σχήμα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2019.

Ζητάμε από τους θεσμούς να παρακολουθούν –στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας- προσεκτικά την επίδραση του σχήματος για τα κεφάλαια και τον δανεισμό των τραπεζών, τον αντίκτυπο της εφαρμογής της νομοθεσίας, την επίδραση της διαδικασίας μείωσης των NPLs, την επίδραση των προσπαθειών για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των νοικοκυριών και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σχήματος.

Χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Περαιτέρω, σημειώνουμε τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και προκλήσεις που εντοπίζονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Υπό αυτό το πρίσμα καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, τη μείωση των οφειλών του κράτους στο μηδέν, τη συλλογή φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις του δημόσιου τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά.

Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα για να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις online δημοπρασίες, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των περιπτώσεων μέχρι το τέλος του 2021 και να σημειωθούν βελτιώσεις στη διαχείριση εγγυήσεων δανείων.

Αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης. Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές εξελίξεις το 2019 και να αναλύουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθεί σε όλες τις ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για το τέλος του 2018 και ότι οι απαραίτητες προϋποθέσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή, για να επιβεβαιώσουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης των μέτρων για το χρέος. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το δ.σ. του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την μεταφορά των εσόδων από τα SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκιακού περιθωρίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 970 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες εναντίον των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.