Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για τα Σκόπια

Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για τα Σκόπια

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης, κατάστησε σαφές ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Για «τυχοδιωκτισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, «που δεν είναι ικανός να αποσταθεροποιήσει τη χώρα», κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, απαντώντας στα σενάρια περί πρότασης μομφής που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΝΔ, πρόταση που, όπως λένε, «ουσιαστικά θα στοχεύει τους ΑΝΕΛ».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης, υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από τα μνημόνια, βρίσκεται σε πορεία ανακήρυξης της ΑΟΖ, που σημαίνει κατοχύρωση του μέλλοντος και της οικονομικής ευημερίας των συμπατριωτών μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να ξηλώσουμε ένα κράτος διαφθοράς και να αποδώσουμε τις ευθύνες σε εκείνους που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την ταπείνωση. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ανασταλούν όλα αυτά, ας βγει να το πει δημόσια» ανέφερε.

«Δεν θα το επιτρέψουμε… Το κάθε πράγμα στον καιρό του» τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς για το πώς θα τοποθετηθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όταν πάει στη Βουλή η συμφωνία με τη γειτονική χώρα. «Δεν αποδεχόμαστε τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα για εμάς, έτσι ώστε να μας απαγορεύει, εφόσον και αν και όποτε έλθει στη Βουλή, να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της συμφωνίας» είπε ο κ. Τοσουνίδης.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε, καθώς στελέχη της ΝΔ την εγκαλούν ότι «τα έδωσε όλα», απάντησε: «Δυστυχώς, ήμασταν σε μια αδύναμη θέση, γιατί δεν είχαμε να δώσουμε. Αγωνιζόμασταν να πάρουμε πίσω αυτά που παρέδωσαν πριν από εμάς οι προηγούμενες κυβερνήσεις» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή που αποδεινύει σήμερα και την υποκρισία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Για το αν θα αποχωρήσουν ή αν θα αφήσουν τους βουλευτές τους οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, εάν η συμφωνία φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Τοσουνίδης είπε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αποχωρούν. Θα παραμείνουμε στη Βουλή, είναι ξεκάθαρο και από την τοποθέτηση του κ. Καμμένου ότι θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία».

«Δεν υπάρχει ζήτημα “συνείδησης”. Η συνείδηση είναι μία, ότι δεν ψηφίζουμε. Όποιος απόσχει από αυτήν, δεν θα ανήκει στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Τοσουνίδης.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την άποψη του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που εμφανίστηκε να κρατά θετική στάση έναντι της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι «ο κ. Παπαχριστόπουλος διατύπωσε μία προσωπική άποψη, την οποία όμως με πάρα πολύ σύνεση είπε ότι θα συζητήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων».