Οι άνθρωποι δίνουν πάντα τη λύση

Οι άνθρωποι δίνουν πάντα τη λύση

Νέες λίστες, cover stories, αφιερώματα και οι μόνιμες στήλες του Fortune στο νέο τεύχος.

Της Αναστασίας Παρετζόγλου*

Το νέο τεύχος του Fortune «κτίστηκε» από τους συντάκτες του περιοδικού µε κόπο, έρευνα, ρεπορτάζ σε βάθος χρόνου, και είναι αφιερωµένο  στις επιχειρήσεις που δηµιουργούν προστιθέµενη αξία για την Ελλάδα µέσα από την αλυσίδα των δραστηριοτήτων τους.

Σε µια περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών αναταράξεων, µε τον κλονισµό του Brexit να αφήνει ανοιχτά  όλα τα σενάρια για το µέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και µε την οικονοµία της Ελλάδας να µην έχει µπει σε τροχιά εξυγίανσης, καταρτίσαµε  και σας παρουσιάζουµε, σε συνεργασία µε την KPMG, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τη λίστα Most Admired Companies.

Περισσότερα από 1.450 ανώτερα και ανώτατα στελέχη από τις 293 επιχειρήσεις της Ελλάδας, από όλους τους κλάδους της οικονοµίας, µε κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, αξιολόγησαν, ψήφισαν και ανέδειξαν το top 20 µε τις πιο αξιοθαύµαστες εταιρείες της Ελλάδας. Η λίστα συνδέεται µε την αξιολόγηση των επιχειρήσεων βάσει της εταιρικής φήµης τους, µε γνώµονα εννέα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που εγκαθίδρυσε η αµερικανική έκδοση (σελ. 67). Tα αποτελέσµατα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και δικαιώνουν όσους υποστηρίζουµε ότι, παρά τις δυσµενείς συνθήκες, υπάρχει στην Ελλάδα υποδειγµατική επιχειρηµατικότητα, µε καινοτοµία, εξωστρέφεια, εταιρική υπευθυνότητα. 

Στο νέο τεύχος του Fortune: Η μεγαλύτερη έρευνα εταιρικής φήμης επιστρέφει!

Επιπλέον, για πρώτη φορά επιλέξαµε και παρουσιάζουµε σε ένα συγκεντρωτικό special report 25 χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών µε ισχυρό οικονοµικό –και κοινωνικό–  αποτύπωµα. Είναι εταιρείες που παράγουν στην Ελλάδα, συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα του κράτους, προσφέρουν θέσεις εργασίας, επενδύουν και είναι εξωστρεφείς,  εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα µας στις διεθνείς αγορές (σελ. 100). Είναι αναγκαίο και η εκάστοτε κυβέρνηση και η κοινωνία να θυµούνται  ότι υπάρχουν στην Ελλάδα επιχειρηµατίες που αγωνίζονται µε υπευθυνότητα και συνέπεια για να κρατήσουν υγιείς και εύρωστες τις επιχειρήσεις τους, την ώρα που το 1/3 του εργασιακά ενεργού πληθυσµού βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας.

Special Report: 25 εταιρείες που δημιουργούν αξία για την Ελλάδα

Και επειδή η διαστρωµάτωση του δείκτη αποκαλύπτει ότι το 64% των ανέργων ανήκει στην ηλικιακή οµάδα 18-25 ετών και το 20% είναι µεταξύ 35 και 45 ετών, µε το brain drain να αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο καυτά προβλήµατα, είναι ζωτικής σηµασίας η δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διατήρηση των ήδη υφιστάµενων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σηµαντική ανάσα φαίνεται ότι έρχονται να δώσουν πολυεθνικές εταιρείες που µεταφέρουν µέρος των δραστηριοτήτων τους στη χώρα µας, αξιοποιώντας τα αυξηµένα προσόντα που έχουν αναπτύξει οι νέοι Έλληνες επιστήµονες, ως εφόδιο απέναντι στη κρίση. Το Fortune καταγράφει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ (σελ. 112) τη νέα αυτή τάση, που έρχεται να επικυρώσει την διαπίστωση ότι οι άνθρωποι είναι η κρυµµένη «βαριά βιοµηχανία» της χώρας που θα την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Διευθύντρια Έκδοσης και brand manager του Fortune.