Η απίθανη ιστορία της εταιρείας που βάφει τα πασχαλινά μας αυγά

Η απίθανη ιστορία της εταιρείας που βάφει τα πασχαλινά μας αυγά
ÌáèçôÝò áðü ôá ó÷ïëåßá ôïõ Íáõðëßïõ âÜöïõí êáé äéáêïóìïýí ðáó÷áëéíÜ áõãÜ êáé ôá ôïðïèåôïýí óôá êéüóêéá ôïõ ÄÞìïõ ãéá íá äïèïýí êÝñáóìá óôïõò åðéóêÝðôåò ôçò ðüëçò, ÐÝìðôç 2 ÌáÀïõ 2013. ¸íá áðü ôá ðéï äéáäåäïìÝíá Ýèéìá ôïõ ÐÜó÷á åßíáé ôï âÜøéìï ôùí áõãþí ôç ÌåãÜëç ÐÝìðôç, ðñï÷ñéóôéáíéêü óýìâïëï ôçò æùÞò, åíéó÷õìÝíï ìå ôïí óõìâïëéóìü ôïõ êüêêéíïõ ÷ñþìáôïò áðü ôï áßìá ôçò èõóßáò ôïõ ×ñéóôïý êáé áðïôåëåß ãéá ôï ÐÜó÷á áðáñáßôçôï óýìâïëï. Ôï áõãü óõìâïëßæåé ôïí ôÜöï ôïõ ×ñéóôïý ðïõ Þôáí åñìçôéêÜ êëåéóôüò - üðùò ôï ðåñßâëçìá ôïõ áõãïý , áëëÜ Ýêñõâå ìÝóá ôïõ ôç «ÆùÞ», áöïý áðü áõôüí âãÞêå ï ×ñéóôüò êáé áíáóôÞèçêå. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÌÐÏÕÃÉÙÔÇÓ ÅÕÁÃÃÅËÏÓ

Η Ελένη Μίντζη μιλά για την ιστορική επιχείρηση Φωτ. Μεταξά, τις χρυσές εποχές που πέρασαν και τα νέα προϊόντα.

Δεν είναι μόνο η ιστορία και η θρησκεία που κρατούν ένα έθνος ζωντανό. Τα ήθη, τα έθιμα και η παράδοση παίζουν το δικό τους ρόλο διαμορφώνοντας τη συνείδηση ενός λαού που του επιτρέπει να συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του στο χρόνο.

Πέρα από τους θεσμούς υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις που μέσα από τα προϊόντα τους συμβάλουν στη διατήρηση της παράδοσης, όπως για παράδειγμα η Φωτ. Μεταξά της οποίας το brand έχει ταυτιστεί με την περίοδο του Πάσχα. Πρόκειται για την εταιρεία που εισάγει τις ομώνυμες βαφές αυγών που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές την Μ. Πέμπτη για να βάψουν τα αυγά τους.

Η εταιρεία, η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα για τα 100 και πλέον έτη λειτουργίας της κερδίζοντας μια θέση στο βάθρο των αιωνόβιων brands, μπορεί να είναι γνωστή για τις βαφές αυγών αλλά η δραστηριότητα της ήταν πολύ διαφορετική όταν συστάθηκε.

Η εταιρεία που έβαφε τα πάντα

Αρχικά τα χρώματα της «Χρωματουργεία Μεταξά» χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη βαφή ρούχων και όχι μόνο. Οι νάιλον κάλτσες, τα δέρματα, τα έπιπλα, τα υφάσματα, όλα έπαιρναν το χρώμα τους από τις σκόνες της εταιρείας. Γνωστοί μόδιστροι της εποχής αναλάμβαναν για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να βάφουν στις ίδιες αποχρώσεις τις πέρλες, τις δαντέλες και τις στολές που φορούσαν οι ηθοποιοί.

Για πρώτη φορά σκόνη σε συσκευασία και όχι χύμα με το δράμι

Όταν ο ιδρυτής της επιχείρησης φεύγει από τη ζωή το 1943, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης η κόρη του Φωτεινή. Σε μια εποχή όπου το να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας ισοδυναμούσε με το να έρχεσαι σε ρήξη με τα πρότυπα που ήταν αποδεκτά από την κοινωνία, η Φωτεινή όχι μόνο ανέλαβε ενεργό δράση αλλά αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητες της εταιρείας ανοίγοντας το δρόμο για την εισαγωγή βαφών αυγών την περίοδο του Πάσχα και την τοποθέτησή τους σε σούπερ μάρκετ και μπακάλικα. Η καινοτομία έγκειτο στο γεγονός ότι η σκόνη για πρώτη φορά πωλούνταν σε συσκευασία και όχι χύμα με το δράμι όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.

Στην οικογενειακή επιχείρηση γνώρισε και τον άντρα της ο οποίος απασχολούνταν αρχικά ως εργάτης. Από την Πανδρόσου 29 η επιχείρηση μεταφέρεται Αθηναΐδος 3 για να καταλήξει τελικά στην οδό Ευαγγελιστρίας, όπου διατηρεί το γραφείο της μέχρι και σήμερα.

Η σκυτάλη έχει περάσει πλέον στην κόρη της Φωτεινής, την Ελένη Μίντζη, η οποία αναπολεί μεν τις παλιές χρυσές εποχές, διακατέχεται δε από το ίδιο επιχειρηματικό δαιμόνιο όπως και η μητέρα της.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε η Ελένη Μίντζη στο fortunegreece.com αναφέρει χαρακτηριστικά πώς η μητέρα της ήταν το μυαλό και ο πατέρας της τα χέρια. Περιγράφει δε τη μητέρα της ως έναν άνθρωπο πολύ δυναμικό και εργατικό που λειτούργησε μάλλον σαν άνδρας σε θέματα διοίκησης παρά σαν γυναίκα.

«Θυμάμαι που από πολύ μικρή μάθαινα να φτιάχνω ΒΑΤΙΚ ρούχα τα οποία στη συνέχεια και πουλούσα. Μην ξεχνάτε πως τη δεκαετία του ’80-’90 τα τζιν βάφονταν σε πλυντήρια. Όπως βάζουμε σήμερα τη σκόνη καθαρισμού στο πλυντήριο έτσι και τότε οι νοικοκυρές έβαζαν τη σκόνη με το χρώμα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν στην αγορά συνθετικά ρούχα παρά μόνο βαμβακερά και μάλλινα και επειδή ήταν ακριβά ο ιδιοκτήτης τους, που δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει καινούρια αποφάσιζε να τους αλλάξει χρώμα».

Για πολλές δεκαετίες το μερίδιο αγοράς της εταιρείας Μεταξά ξεπερνούσε το 90% αγγίζοντας τα όρια του μονοπωλίου. Με την εμφάνιση όμως των συνθετικών ρούχων άρχισε να «σπάει» η δουλειά και ο κόσμος στρεφόταν στην αγορά ρούχων μαζικής παραγωγής, χαμηλότερου κόστους, αλλά και ποιότητας. «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η Αθήνα εκείνης της εποχής δεν θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή. Έχει γεμίσει με άγνωστο κόσμο. Παλιά βγαίναμε όλοι στο δρόμο και λέγαμε καλημέρα».

Οι βαφές αυγών ήταν για την εταιρεία το «next big thing» για να διατηρήσει τη θέση της σε μια αγορά που άρχισε να εξαλείφεται. Πρόκειται για μη τοξικές, φιλικές προς το περιβάλλον βαφές που χρησιμοποιούνται ακόμη και στη ζαχαροπλαστική. Ακόμη και αν το χρώμα έχει περάσει στο εσωτερικό του αυγού, μπορεί να φαγωθεί άφοβα. Όπως επισημαίνει η κα Μίντζη, το γερμανικής προέλευσης χρώμα έχει περάσει από αυστηρούς ελέγχους και φέρει την εγγύηση της BASF. «Το μυστικό για σωστά βαμμένα αυγά προϋποθέτει ότι θα τα έχουμε ξεπλύνει μόνο με νερό χωρίς να τα τρίψουμε με σφουγγάρια ή με κάποιο απορρυπαντικό, θα τα έχουμε στεγνώσει καλά πριν τα τοποθετήσουμε στο χρώμα και θα τα λαδώσουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό φιλμ».

Ένα φακελάκι είναι ικανό να βάψει 30 αυγά ενώ η πρόσμιξη βασικών χρωμάτων οδηγεί στη δημιουργία σύνθετων χρωμάτων όπως είναι το μωβ, το πορτοκαλί κ.α. Μετά το κόκκινο δεύτερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων έρχεται το πράσινο και στη συνέχεια το μπλε.

Με δεδομένο ότι κάθε κουτί περιέχει 60 φακελάκια υπολογίζεται πως στην ελληνική αγορά την περίοδο του Πάσχα διοχετεύονται περί τις 40.000 φακελάκια. Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, delicatessen, μπακάλικα της γειτονιάς αλλά και κρεοπωλεία πωλούν τις βαφές αυγών Φωτ. Μεταξά, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στο να συνεχιστεί η παράδοση μιας οικογενειακής επιχείρησης που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής.

Νέο άνοιγμα με μαρμελάδες και chutney

Έχοντας ως στόχο την παραμονή του brand Φωτ. Μεταξά στο ράφι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η κα Μίντζη αποφάσισε να βγει στην αγορά με δύο νέα προϊόντα που αφορούν μαρμελάδες και σως κρεάτων και αλλαντικών. «Μιλάμε για ένα gourmet προϊόν χωρίς συντηρητικά που παράγεται από φρέσκα φρούτα. Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτή την κίνησή μας συνοψίζεται στο ότι η παράδοση συναντά την ποιότητα. Η δυνατότητα παραγωγής ανέρχεται στα 500 βάζα ημερησίως, αριθμός που θα ανέβει ανάλογα με τη ζήτηση που θα προκύψει».

Λεμόνι – τζίντζερ, σοκολάτα – φράουλα και καραμελωμένα κρεμμύδια έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με το επόμενο βήμα να είναι η παραγωγή χειροποίητων κουλουριών.