Η Apple απογοήτευσε αυτή τη φορά τους Ασιάτες καταναλωτές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν τα νέα προϊόντα της Apple και η μόνη χειροπιαστή διαφορά τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα είναι η πρόσθετη κάμερα στο ακριβότερο iPhone 11 Pro Max», τονίζουν αναλυτές του κλάδου στην Ασία.

Τα νέα, σχετικά φθηνότερα iPhone της Apple (iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone Pro Max), που φέρουν ταχύτερους επεξεργαστές και νέα συστήματα φωτογράφισης, αλλά και η φθηνότερη διάθεση τηλεοπτικού περιεχομένου από την Apple TV Plus, χαροποίησαν τους χρήστες των συσκευών της εταιρείας και τους καταναλωτές των υπηρεσιών της. Ωστόσο, η απήχηση δεν ήταν ανάλογη στις αγορές της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας εν γένει. Εκεί οι καταναλωτές έχουν ήδη πρόσβαση σε άλλα, φθηνότερα έξυπνα τηλέφωνα με ανάλογες δυνατότητες, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούν τα ταχύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Αυτή την πρόσβαση στη συγκεκριμένη υποδομή δεν την προβλέπει, όμως, η Apple για τα δικά της iPhone. «Tα νέα προϊόντα της Apple δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη και η μόνη χειροπιαστή διαφορά τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα είναι η πρόσθετη κάμερα στο ακριβότερο iPhone 11 Pro Max», παρατηρεί ο Παρκ Σουνγκ-Σουν, αναλυτής της Cape Investment & Securities στη Σεούλ.

Δέλεαρ

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως η απόφαση για μείωση στις τιμές των νέων συσκευών κατά σχεδόν 50 δολάρια αποτελεί κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τον αμερικανικό κολοσσό υψηλής τεχνολογίας. Οπως επισημαίνει το Reuters, ενδεχομένως η Apple να το έκανε για να προσελκύσει τους χρήστες στην Κίνα. Εκεί έχει υποχωρήσει η ζήτηση για iPhone, διότι οι καταναλωτές, για λόγους πατριωτικούς σε συνθήκες σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, στρέφονται στα ανταγωνιστικά προϊόντα της Huawei – η Ουάσιγκτον, να υπενθυμίσουμε, έχει αποκλείσει τη Huawei από τις συναλλαγές της με τις εταιρείες των ΗΠΑ.

Πάντως, όπως λέει ο αναλυτής του κλάδου Νιλ Σα από την εταιρεία Counterpoint, «ακόμα και μειωμένη η τιμή στα iPhone, είναι υψηλή σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά έξυπνα τηλέφωνα, ενώ και η μη παροχή δικτύων 5ης γενιάς τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά». Εκείνος προβλέπει πως φέτος η Apple θα πουλήσει στην Κίνα περί τα 30-35 εκατομμύρια iPhone, όταν το 2015 είχε διαθέσει συνολικά 63 εκατομμύρια. Ειδικότερα, τα νέα μοντέλα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone Pro Max, με αρχικές τιμές 699, 999 και 1.099 δολάρια αντίστοιχα, είναι ταχύτερα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες. Το iPhone 11, η βασική εκδοχή δηλαδή, με διπλή κάμερα, έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης στην αγορά, ενώ η τιμή του είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο. Το iPhone 11 Pro έχει ακόμα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά για αποτύπωση και επεξεργασία εικόνας, με τριπλή κάμερα, όπως θα ήθελαν και οι επαγγελματίες φωτογράφοι, ενώ το iPhone Max, πέραν των ανωτέρω, διαθέτει και οθόνη 6,5 ιντσών.

Στηn περίπτωση της πρόσβασης σε τηλεοπτικές σειρές με πρωτότυπο περιεχόμενο από την Apple TV Plus, η εν λόγω συνδρομητική υπηρεσία ξεκινά με 4,99 δολάρια μηνιαίως και θα είναι από 1ης Νοεμβρίου διαθέσιμη σε 100 χώρες. Οσοι αγοράζουν τις συσκευές της εταιρείας, όπως iPhone, iPad ή Mac, θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία δωρεάν τον πρώτο χρόνο. Στη συγκεκριμένη αγορά, όπως επισημαίνει το Reuters, επικρατεί συνωστισμός και εκεί ήδη δεσπόζει η Netflix με συνδρομή 8,99-15,99 δολάρια τον μήνα, ενώ σε λίγο η Disney θα έρθει να προστεθεί στη χορεία αυτών, με 7 δολάρια αρχικό κόστος. Οπως παρατηρούν αναλυτές, στόχος της Apple είναι κατ’ αρχάς να πείσει τους καταναλωτές ότι η δική της οικογένεια συσκευών αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να απολαύσει κανείς την αγαπημένη του σειρά ή ταινία. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η Apple με τη νέα της υπηρεσία θέλει να ανταγωνιστεί εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές σε όλο τον κόσμο, όπως οι «Games of Thrones», «Φιλαράκια» και «Sopranos».