Η Apple μόλις «σκότωσε» το iTunes

Η Apple μόλις «σκότωσε» το iTunes
Τι θα γίνει με τις εφαρμογές που βρίσκονταν σε αυτό;

Η Apple κυκλοφόρησε το MacOS Catalina, την τελευταία ενημέρωση για τα Macs και MacBooks. Το νέο λειτουργικό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί από το App Store, το οποίο πρέπει ήδη να το εμφανίζει στην αρχική του σελίδα έτοιμο για κατέβασμα.

Το Catalina φέρνει νέα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κανείς εφαρμογές από το iPad όπως και το να μετατρέψει το tablet του σε μια επιπλέον οθόνη για υπολογιστή. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι η αφαίρεση μιας εφαρμογής παρά η προσθήκη μιας. Το Catalina είναι το λογισμικό που φέρνει επιτέλους το «τέλος» του iTunes, το οποίο δεν εμφανίζεται πουθενά στην ενημέρωση. Αντ’ αυτού, η Apple έχει μετακινήσει τα στοιχεία του iTunes στις δικές τους ξεχωριστές εφαρμογές. Έτσι, υπάρχει πλέον μια εφαρμογή μόνο για την εφαρμογή «Music», όπως επίσης και ξεχωριστές για την εφαρμογή «Podcasts» και «TV».

Η νέα ενημέρωση φέρνει επίσης μια ποικιλία χαρακτηριστικών που εμφανίστηκαν με την κυκλοφορία του iOS 13 και του iPadOS νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Η εφαρμογή «Photos» έχει επανασχεδιαστεί για να επισημάνει τις καλύτερες φωτογραφίες, ενώ η νέα εφαρμογή «Find My» για τον εντοπισμό τόσο φίλων όσο και συσκευών έχει φτάσει στο Mac, και η συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιών «Apple Arcade» έχει έρθει επίσης στο App Store του Mac.

Με το Catalina, η Apple αποκάλυψε το νέο εργαλείο που λέγεται Catalyst, και το οποίο προορίζεται να επιτρέψει στους προγραμματιστές να φέρουν τις εφαρμογές τους για το iPad στο Mac. Οι νέες εφαρμογές όπως το Twitter έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσουν νέες εφαρμογές χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, με ακόμα περισσότερες να αναμένεται να έρθουν μετά την κυκλοφορία του λογισμικού.

Η νέα ενημέρωση επίσης φέρνει μια μεγάλη αναβάθμιση στην πρόσβαση, που λέγεται «Voice Control». Αυτό επιτρέπει τον έλεγχο ολόκληρου του συστήματος μόνο με τη φωνή του χρήστη, και η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να βρεθεί στο «Accessibility Settings»  μέσα στο «System Preferences».

Η Apple είχε μια ασυνήθιστα προβληματική διαδικασία κυκλοφορίας με το iOS και το iPadOS, τα οποία τελικά κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο μήνα. Η εταιρεία αναγκάστηκε να καθυστερήσει μια από τις δύο κυκλοφορίες, και χρειάστηκε να κυκλοφορήσει έναν αριθμό επιπλέον ενημερώσεων για να διορθώσει τα bugs.

Φωτογραφίες: Apple