Η Apple ποντάρει πολλά στην κάμερα του νέου iPhone

Η Apple ποντάρει πολλά στην κάμερα του νέου iPhone
epa07833266 Apple Senior VP of Worldwide Marketing Phil Schiller speaks about the iPhone 11 Pro during the Apple Special Event in the Steve Jobs Theater at Apple Park in Cupertino, California, USA, 10 September 2019. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι, όμως, αυτό αρκετό ώστε να σημειώσει εμπορική επιτυχία η συσκευή;

Τα smartphone έχουν γίνει βαρετά πλέον. Κάθε χρόνο ακριβαίνουν πολύ και αναβαθμίζονται λίγο, όπως επισημαίνει και το CNN Business. Και τα νέα iPhone δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Το δυνατό σημείο των νέων iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max είναι η κάμερα.

Η Apple διαφημίζει πολλές βελτιώσεις που ο μέσος χρήστης δεν θα καταλάβει καν: ένας νέος επεξεργαστής, μια ελαφρώς αναβαθμισμένη οθόνη, βελτιωμένη διάρκεια ζωής μπαταρίας, και ανθεκτικότερο γυαλί. Το μόνο χαρακτηριστικό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι οι τριπλές κάμερες των νέων iPhone 11 Pro και Pro Max για τη λήψη ευρυγώνιων φωτογραφιών. Εκτός από την κάμερα, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος αναβάθμισης. Τα κινητά φαίνονται τα ίδια από γενιά σε γενιά, με την εξαίρεση των αναδιπλούμενων τηλεφώνων, τα οποία όμως τώρα αναπτύσσονται.

Δεν πρόκειται να τραβήξεις την προσοχή στον δρόμο επειδή έχεις το πιο πρόσφατο τηλέφωνο. Ένα iPhone 8 μοιάζει τόσο πολύ με ένα iPhone 11 που κανένας δεν θα μπορέσει να καταλάβει τη διαφορά. Επιπλέον, όταν οι μπαταρίες των smartphone χαλάνε ή εξασθενούν, είναι φτηνότερο και ευκολότερο να τις αντικαταστήσεις παρά να πάρεις ένα πιο καινούργιο τηλέφωνο.

Όλο αυτό αντανακλάται και στις πωλήσεις των smartphone, οι οποίες ακολουθούν πτωτική πορεία. Η Apple πούλησε μόλις 38 εκατομμύρια iPhone το δεύτερο τρίμηνο, που συνιστά πτώση κατά 13,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Gartner. Το πρώτο τρίμηνο ήταν ακόμα πιο αδύναμο, με πωλήσεις 44,6 εκατομμυρίων τηλεφώνων – αριθμός μειωμένος κατά 17,6% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, η Apple γνωστοποίησε πρόσφατα ότι το iPhone δεν φέρνει πλέον στην εταιρεία το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.

Συμπέρασμα; Η Apple χρειάζεται οπωσδήποτε το νέο της τηλέφωνο να σημειώσει επιτυχία.

Οι νέες της συσκευές έχουν καλές κάμερες και επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης για να βγαίνουν καλύτερες φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι ότι η Apple υπολειπόταν των ανταγωνιστών της που είχαν εισέλθει νωρίτερα στον χώρο των πολλαπλών καμερών, όπως π.χ. η Samsung. Πλέον, το χάσμα αυτό μικραίνει. Το Samsung Galaxy S10 5G έχει έξι κάμερες: τέσσερις πίσω και δύο για σέλφι. Το iPhone 11 Pro Max έχει συνολικά τέσσερις κάμερες.

«Με τη σειρά iPhone 11 και 11 Pro, η Apple προσπαθεί να φτάσει εκεί όπου έχουν ήδη βρεθεί οι ανταγωνιστές της» λέει στο CNN Business ο Vincent Thielke, αναλυτής στην Canalys. Συνολικά, πάντως, το νέο iPhone 11 δεν θα σηματοδοτήσει κάποια κρίσιμη αναβάθμιση για τους περισσότερους καταναλωτές. Για την ακρίβεια, μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, η αίσθηση θα είναι ακριβώς η ίδια με ένα οποιοδήποτε άλλο iPhone των τελευταίων ετών. Κι αυτό είναι οκ εάν είσαι θαυμαστής της εταιρείας. Ίσως όμως να μην είναι οκ για την ίδια την Apple, εάν δεν προσφέρει σοβαρές εκπτώσεις και προσφορές για τη νέα της συσκευή.