Οι αστερίσκοι της αξιολόγησης και το ερωτηματικό για πρόσθετα μέτρα

Οι αστερίσκοι της αξιολόγησης και το ερωτηματικό για πρόσθετα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρίσταται στο συνέδριο με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη». που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, Αθήνα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά από την Πέμπτη - Οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το κλίμα «καχυποψίας» πίσω από τα ωραία λόγια. 

 

Με πολλούς «αστερίσκους» καταφθάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου και την ερχόμενη Δευτέρα οι επικεφαλής. Κανένα από τα επίδικα ζητήματα δεν έχει κλείσει, με αποτέλεσμα όλες οι πλευρές να χαρακτηρίζουν την επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών ως «προπαρασκευαστική».

Η κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει ακόμη τα στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και παρά το μπαράζ έκδοσης νέων συντάξεων και επιστροφής φόρων της περασμένης εβδομάδας, θεωρείται ακόμη δύσκολο να μπορέσει να πιάσει τους στόχους και να στείλει τα σχετικά αποδεικτικά στις Βρυξέλλες έως τις 22-24 Οκτωβρίου, ώστε να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να χαθούν τα 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει στο τραπέζι, ενώ πλέον δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση από τους δανειστές.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά σε ένα κλίμα «καχυποψίας», το οποίο οι δανειστές έχουν επιλέξει τεχνηέντως να κρύβουν πίσω από ενθαρρυντικές εκφράσεις για το πόσα έχει επιτύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα και για τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Οι αριθμοί, όμως είναι αμείλικτοι και  το ΔΝΤ παραμένει στο κουαρτέτο. Στις συναντήσεις  της Ουάσιγκτον έγινε σαφές πως το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι στόχοι «δεν βγαίνουν». Και, μπορεί να μη ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά να αλλάξουν οι στόχοι, ωστόσο οι Ευρωπαίοι το αρνούνται.

Το «παζάρι» θα συνεχιστεί και στην Αθήνα, όπου η μία πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει την άλλη ότι οι δικές της εκτιμήσεις είναι οι σωστές.

Πάντως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί, καθώς «σκιάζονται» από την αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ύφεση 0,2% αντί μηδενικής ανάπτυξης, αλλά και την εκτίμηση του ΙΟΒΕ για τη φετινή ανάπτυξη μόλις στο 1,3%. Σε συνδυασμό με την «τρύπα» στα έσοδα του εννεαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, που ανήλθε σε 2,29 δισ. ευρώ, ενισχύει τις θέσεις του ΔΝΤ και εκ των πραγμάτων ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μέτρων.

«Η πορεία του Προϋπολογισμού θα εξετασθεί κατά την επίσκεψη των κλιμακίων», δηλώνουν στο Fortune κοινοτικές πηγές, που συμπληρώνουν ότι η φετινή  υστέρηση επηρεάζει τους στόχους του 2018 εάν συνεχιστεί.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες φρόντισαν να στείλουν εγκαίρως το μήνυμα στην κυβέρνηση να μην σχεδιάζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος χωρίς τους θεσμούς.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι:

Πρώτον, το ύψος του ποσού που θα μπορέσει να διανεμηθεί, με δεδομένη την υστέρηση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη εγγράψει στο προσχέδιο ποσό 800 εκατ. ευρώ, με τον Χ. Βερναρδάκη να κάνει λόγο για 1 δισ. ευρώ και διανομή 1.000 ευρώ σε 1 εκατ. δικαιούχους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των θεσμών.

Δεύτερον, η μορφή του επιδόματος, το οποίο έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να κατευθύνεται αποκλειστικά σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων, τόνωση επενδύσεων και στήριξη του κοινωνικού κράτους, όχι όμως με τον περυσινό «μανδύα» της 13ης σύνταξης.

Με δεδομένο  ότι και τα υπόλοιπα ζητήματα της αξιολόγησης κρίνονται ιδιαίτερα απαιτητικά,  καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί η εφαρμογή συνολικά 95 προαπαιτούμενων, οι θεσμοί «βλέπουν» ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018 και όχι στο «ιδανικό», όπως το χαρακτηρίζουν, σενάριο της συμφωνίας έως τα τέλη του έτους. Ο Φεβρουάριος είναι το τελευταίο χρονικά σημείο, που θεωρούν ως «ακίνδυνο» οι θεσμοί. Σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης, εκτιμούν ότι μπαίνουμε στη «διακεκαυμένη» ζώνη, που θα συνοδευτεί από blame game, κάτι που όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν.

Μεγαλύτερη καθυστέρηση, όπως εξηγούν, θα οδηγήσει σε «μη καθαρή έξοδο», δηλαδή κάποιου είδους προληπτική πιστωτική γραμμή, άρα και συνέχεια της εποπτείας.