Η AstraZeneca σε συζητήσεις με τη Gilead για τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία του κλάδου υγείας

AFP

Το τοπίο στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ίσως αλλάξει ριζικά.

των Ed Hammond, Aaron Kirchfeld & Dinesh Nair, Bloomberg

Η AstraZeneca Plc έκανε μια πρώτη, αναγνωριστική προσέγγιση σε έναν από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, την εταιρεία Gilead Sciences Inc., με στόχο μια πιθανή συγχώνευση τους. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν στο Bloomberg πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Εάν οι συζητήσεις καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία του κλάδου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η AstraZeneca, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέγγισε άτυπα τη Gilead μέσα στον Μάιο, διερευνώντας το ενδιαφέρον της δεύτερης για μια ενδεχόμενη συγχώνευση, όπως ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Η AstraZeneca δεν συγκεκριμενοποίησε τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας.

Αν και η Gilead έχει συζητήσει την ιδέα με συμβούλους της, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σε σχέση με το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ οι δυο εταιρείες για την ώρα δεν συνομιλούν επισήμως, όπως προσθέτουν οι πηγές του Bloomberg.

Η AstraZeneca, με αποτίμηση αξίας στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου με όρους χρηματιστηριακής αξίας και έχει αναπτύξει θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η Gilead, απ’ την άλλη, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέπτυξε ένα φάρμακο που έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για χρήση σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Προς το παρόν, η Gilead εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται να αγοραστεί από άλλη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, ούτε να συγχωνευθεί με αυτήν. Αντιθέτως, φέρεται να προτιμά να εστιάσει σε συνεργασίες και εξαγορές μικρότερης κλίμακας.

Η επικοινωνία με εκπρόσωπο της Gilead στάθηκε αδύνατη, ενώ ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει «φήμες ή εικασίες».

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το τοπίο στον κλάδο του φαρμάκου θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά, σε μια περίοδο που οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σπεύδουν να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον Covid-19. Αν προκύψει, εν τέλει, συμφωνία, θα ξεπεράσει την ύψους 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Celgene Corp από τη Bristol-Myers Squibb Co. που ολοκληρώθηκε πέρυσι, στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες εξαγορές στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επιπλέον, θα πρόκειται για μία από τις 10 μεγαλύτερες συγχωνεύσεις & εξαγορές όλων των εποχών!

Η τιμή της μετοχής της AstraZeneca έχει ανέβει κατά 41% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ εκείνη της Gilead αυξήθηκε κατά σχεδόν 19% την ίδια περίοδο.