Η Αθήνα έστειλε την επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ

Η Αθήνα έστειλε την επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ

Η εμπλοκή στην έναρξη των διαπραγματεύσεων απειλεί την εξέλιξη της συμφωνίας. 

Η Αθήνα απέστειλε την επιστολή με την οποία η Κυβέρνηση προσκαλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στείλει στη χώρα τους ελεγκτές του. Μια απαίτηση που είχε ζητήσει το Ταμείο για να ολοκληρώσει την αποστολή των τεχνικών κλιμακίων του και να μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω του ESM.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, τα τεχνικά μέρη της διαδικασίας ελέγχων παραμένουν ως «αγκάθι» στις μέχρι στιγμής συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί το πώς και το πού θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων για την κατάρτιση του νέου προγράμματος.

Οι “σκληροί” της ευρωζώνης επιμένουν πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τις 20 Αυγούστου, αποκλείοντας νέο δάνειο-γέφυρα από τον EFSM για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ. Επισημαίνουν μάλιστα πως η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς αυξάνει την πιθανότητα απόκλισης από το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το Βημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επίλυση του προβληματος που έχει προκυψει.