Η Billie Eilish και ο Stevie Wonder μεταξύ των 200 καλλιτεχνών που ζητούν προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη

Η Billie Eilish και ο Stevie Wonder μεταξύ των 200 καλλιτεχνών που ζητούν προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη
US singer-songwriter Billie Eilish holds the Oscar for Best Original Song for "What Was I Made For" as she attends the Vanity Fair Oscars Party at the Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills, California, on March 10, 2024. (Photo by Michael TRAN / AFP) Photo: AFP
"Αυτή η επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα πρέπει να σταματήσει", αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Stevie Wonder, η Billie Eilish και η Nicki Minaj είναι κάποια από 200 ονόματα που υπογράφουν μια νέα ανοιχτή επιστολή που χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ως “επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα“.

Η επιστολή υποβλήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Artist Rights Alliance και οι καλλιτέχνες καλούν τις εταιρείες τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, τους προγραμματιστές, τις πλατφόρμες, τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία “για να παραβιάζουν και να υποτιμούν τα δικαιώματα των ανθρώπινων καλλιτεχνών“.

Η Artist Rights Alliance είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καθοδηγείται από καλλιτέχνες και υπερασπίζεται τους μουσικούς σε μια επισφαλή ψηφιακή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστολή, ενώ αναγνωρίζει τις δημιουργικές δυνατότητες της νέας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζει ορισμένες από αυτές ως απειλές της για την ανθρώπινη καλλιτεχνία.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η χρήση προϋπάρχοντος έργου για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης – χωρίς άδεια – σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τους καλλιτέχνες και επομένως “να αμβλύνει σημαντικά τα δικαιώματα που καταβάλλονται στους καλλιτέχνες”.

“Αυτή η επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα πρέπει να σταματήσει”, αναφέρεται στην επιστολή.

“Πρέπει να προστατεύσουμε από τη ληστρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την κλοπή της φωνής και της εικόνας των επαγγελματιών καλλιτεχνών, την παραβίαση των δικαιωμάτων των δημιουργών και την καταστροφή του μουσικού οικοσυστήματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: