Οι CEO των «Big Tech» στο Κογκρέσο: Λογοδότησαν για τις μονοπωλιακές πολιτικές τους

Οι CEO των «Big Tech» στο Κογκρέσο: Λογοδότησαν για τις μονοπωλιακές πολιτικές τους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τέσσερις εξέχοντες τεχνολογικοί διευθύνοντες σύμβουλοι -Ζούκερμπεργκ, Μπέζος, Πιτσάι, Κουκ- βρέθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί στην πολυαναμενόμενη ακρόαση από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Τι μάθαμε.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, Apple, Amazon, Google και Facebook δέχτηκαν χθες ιδιαίτερα έντονα χτυπήματα για τη φερόμενη κατάχρηση ισχύος τους στην αγορά, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης ακρόασης στο Κογκρέσο, που έβαλε τέσσερις από τους πιο εξέχοντες τεχνολογικούς διευθύνοντες συμβούλους της Αμερικής σε δύσκολη θέση.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.com, ο Σούνταρ Πιτσάι της ιδιοκτήτριας της Google, Alphabet Inc. και ο Τιμ Κουκ της Apple- των οποίων οι εταιρείες έχουν μαζί χρηματιστηριακή αξία περίπου 5 τρισ. δολαρίων– απάντησαν σε μια σειρά κατηγοριών ότι χτύπησαν τους μικρότερους αντιπάλους αναζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ήταν η πρώτη φορά που οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον βουλευτών.

Αυτή η «ανάκριση» εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο μιας σχεδόν εξάωρης ακρόασης, με τους νομοθέτες της αντιμονοπωλιακής επιτροπής να έχουν έρθει εξοπλισμένοι με εκατομμύρια έγγραφα, εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων και σε μερικές περιπτώσεις, προσωπικά μηνύματα των CEOs. Σύμφωνα με τους νομοθέτες, τα εν λόγω στοιχεία αποδεικνύουν ότι κάποιοι στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν γίνει πολύ μεγάλοι και πανίσχυροι, κάτι που απειλεί τους ανταγωνιστές, τους καταναλωτές, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενήργησε την ακρόαση μέσω βιντεοκλήσης, είπε μάλιστα ότι οι τέσσερις CEΟ είχαν αναγνωρίσει ότι υπάρχει μία ανησυχητική συμπεριφορά. «Αυτό που ακούσαμε από μάρτυρες κατά την ακρόαση επιβεβαίωσε τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε στο Reuters ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σισιλλίν.

Δείτε εδώ τις εναρκτήριες δηλώσεις των CEOs:

Τι μάθαμε

Ο Σισιλλίν έθεσε τον τόνο για την ακρόαση όταν ξεκίνησε κατηγορώντας την Google για κλοπή. «Γιατί η Google κλέβει περιεχόμενο από έντιμες επιχειρήσεις;» ρώτησε. Ισχυρίστηκε ότι η Google έκλεψε κριτικές από την Yelp και απείλησε ότι θα διαγράψει το Yelp από τα αποτελέσματα αναζήτησης εάν είχε αντιρρήσεις. Ο Πιτσάι απάντησε ήπια, λέγοντας ότι θα ήθελε να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της κατηγορίας. «Ανταποκρινόμαστε στα πιο υψηλά πρότυπα», πρόσθεσε, διαφωνώντας με τον χαρακτηρισμό.

Ο Τζεφ Μπέζος, CEO της Amazon, αναγνώρισε, ειλικρινά και με διαφάνεια, ότι η εταιρεία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει με λανθασμένο τρόπο τα δεδομένα τρίτων πωλητών για να ενημερώσει τις δικές της προϊοντικές αποφάσεις- μια βασική ανησυχία σχετικά με την προσέγγιση της εταιρείας στον ανταγωνισμό.

Ο Τιμ Κουκ, CEO της Apple, από την άλλη, την έβγαλε σχετικά άνετα. Παρά κάποιες αρχικές ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσω η Apple προτιμά συγκεκριμένους developers στο Apple Store, υπήρχαν σχετικά λίγες ερωτήσεις για τους κανονισμούς του Apple Store της Apple για τους developers, κάτι το οποίο αποτελούσε τη σημαντικότερη ενόχληση μεταξύ των επικριτών της.

Αναλυτικά το τι μάθαμε από τη χθεσινή ακρόαση:

  • Ο Τζεφ Μπέζος είχε μια μέτρια πρώτη εμφάνιση στο Κογκρέσο

Αφού απέφυγε κάθε ερώτηση για τις πρώτες δύο ώρες της ακρόασης, ο Μπέζος απάντησε σε πολλές σκληρές ερωτήσεις σχετικά με την προσέγγιση της Amazon στην τιμολόγηση, τις αγορές και στο πώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τρίτους πωλητές. Σε πολλές φορές στο πλαίσιο της ακρόασης, ο Μπέζος είτε είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει την ερώτηση ή δεν μπορούσε να θυμηθεί το περιστατικό για το οποίο ερωτώταν.

  • Η εξαγορά του Instagram από το Facebook μπαίνει στο μικροσκόπιο

Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ερωτήθηκε σχετικά με ενδοεταιρικά email που έστειλε το 2012, σχετικά με την εξαγορά του Instagram. Τα email έφτασαν στα χέρια της Επιτροπής Δικαστικών Αρχών, ως τμήμα της αντιμονοπωλιακής έρευνας. Σε ένα email, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι το Instagram θα μπορούσε να «προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση» στο Facebook. Ένα email από τον CFO του Facebook αναφερόταν στην εξουδετέρωση ενός πιθανού ανταγωνιστή, στο οποίο ο Ζούκερμπεργκ απάντησε ότι αυτό ήταν κιόλας μέρος του κινήτρου του για την εξαγορά.

  • Δεχόμενοι πυρά, οι CEO των τεχνολογικών κολοσσών επικαλέστηκαν τον αμερικανικό πατριωτισμό

Όλα τα στελέχη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών προσπάθησαν να υπογραμμίσουν ότι είναι αμερικανικές και στηρίζουν την Αμερική. Ο Μπέζος αναφέρθηκε στην «εμπιστοσύνη» που δείχνουν οι Αμερικανοί στην Amazon. «Χρειαζόμαστε Αμερικανούς εργάτες να μεταφέρουν τα προϊόντα σε Αμερικανούς πελάτες», δήλωσε.

«Η Apple είναι μια μοναδικά αμερικανική εταιρεία της οποίας η επιτυχία είναι δυνατή μόνο σε αυτή τη χώρα, δήλωσε ο Κουκ, αναφέροντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας που η εταιρεία βοήθησε να δημιουργηθούν στην Αμερική.

«Αν δείτε από πού προέρχονται οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, πριν μια δεκαετία η μεγάλη πλειοψηφία ήταν από τις ΗΠΑ. Σήμερα, σχεδόν οι μισές είναι κινέζικες», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.

Η πολιτική διάσταση της ακροαματικής διαδικασίας

Η ακρόαση έρχεται σε μια περίοδο όπου τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι άκρως επικριτικοί απέναντι στην κυριαρχία των «Big Tech». Ο Ντόναλντ Τραμπ, οποίος είχε επιτεθεί στις τεχνολογικές εταιρείες σε πολλές περιστάσεις, έδωσε το δικό του σχόλιο λέγοντας ότι «Αν το Κογκρέσο δεν φέρει την δικαιοσύνη στις “ Big Tech”, κάτι που θα έπρεπε να είχαν κάνει πιο πολλά χρόνια, θα το κάνω εγώ ο ίδιος με εκτελεστικές οδηγίες. Στην Ουάσιγκτον είναι ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ και ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΡΑΣΗ για χρόνια, και οι πολίτες της Χώρας μας έχουν μπουχτίσει με αυτό!».

Οι επιθέσεις του Τραμπ στους τεχνολογικούς κολοσσούς έχουν ενταθεί καθώς το Twitter και το Facebook έχουν κάνει πρόσφατα προσπάθειες να ελέγξουν τον Αμερικανό πρόεδρο και να αποσύρουν τις λανθασμένες δηλώσεις από τον λογαριασμό του. Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει το Facebook και το Twitter για λογοκρισία των συντηρητικών απόψεων και έχει προχωρήσει σε πολυάριθμες επιθέσεις κατά του Μπέζος και της Amazon. Ο Μπέζος έχει επίσης την Washington Post, που ασκεί δριμεία κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο για πολύ καιρό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες επανέλαβαν την ενόχληση του Τραμπ, με ερωτήσεις σχετικά με τις αποφάσεις των πλατφορμών για την αφαίρεση περιεχομένου για την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, το οποίο ο Τραμπ έχει εξυμνήσει ως τη θεραπεία κατά της COVID-19. «Θα μπω κατ’ ευθείαν στο θέμα: οι τεχνολογικοί κολοσσοί την έχουν στημένοι στους συντηρητικούς», δήλωσε ο Τζιμ Τζόρνταν, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και οπαδός του Τραμπ.

Το Κογκρέσο εξετάζει να ξαναγράψει αντιμονοπωλιακούς νόμους, αλλά η νέα νομοθεσία δεν είναι πιθανό να παρουσιαστεί σύντομα.