Οι χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους σε τουρίστες μέσα στο καλοκαίρι

Οι χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους σε τουρίστες μέσα στο καλοκαίρι
epa08189796 A Boeing KC-767A aircraft of the Italian Air Force with 57 of the Italians who were stranded in Wuhan under quarantine measures to contain the coronavirus approaches for landing on the runway of the Mario De Bernardi military airport in Pratica di Mare, south of Rome, Italy, 03 February 2020. A flight carrying around 60 Italians evacuated from the coronavirus-stricken Chinese city of Wuhan landed at the Pratica di Mare military base. EPA/GIUSEPPE LAMI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί- με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες- ξένους επισκέπτες. Πολλοί από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς προορισμούς του πλανήτη άνοιξαν και πάλι για τους τουρίστες με στόχο να «σωθεί» το καλοκαίρι. Κάποιες χώρες αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο σε όλους και άλλες επέλεξαν λίγους «εκλεκτούς». Το CNBC παρουσιάζει αναλυτικά τον ταξιδιωτικό χάρτη, όπως διαμορφώνεται. Τι κάνουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της χώρας μας στο  μέτωπο του τουρισμού; Ποιοι σκοπεύουν να κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους για πολύ καιρό ακόμη;

Καραϊβική

Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της περιοχής έχουν ήδη ανοίξει για τουρισμό. Μεταξύ αυτών η Αντίγκουα, οι Παρθένοι Νήσοι, το Πουέρτο Ρίκο και η Αγία Λουκία (στο τελευταίο νησί οι επισκέπτες πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για Covid19 που θα έχει γίνει μέσα στο προηγούμενο 48ωρο από την είσοδό τους). Η Τζαμάικα θα υποδέχεται τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα θα υποδεχθούν γιοτ και ιδιωτικές πτήσεις οι Μπαχάμες, που θα ανοίξουν τα σύνορά τους για όλους τους υπόλοιπους την 1η Ιουλίου.

Ευρώπη 

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα εξωτερικά της σύνορα για τους μη Ευρωπαίους θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου. Η άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων θα γίνει «σταδιακά και μερικώς», όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ. Υπολογίζεται αρχικά θα γίνουν δεκτοί ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού ρίσκου. Οι Αμερικανοί δεν προβλέπεται να είναι μέσα σε αυτούς.

Η Ιταλία και η Βουλγαρία έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους σε κατοίκους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Η Αυστρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία έχουν επίσης χαλαρώσει τις ρυθμίσεις, αν και σε μία πιο περιορισμένη λίστα χωρών. Το ίδιο ισχύει και για βαλκανικές χώρες, όπως το Μαυροβούνιο.

Το «άλμα» για την γηραιά ήπειρο θα έρθει την επόμενη εβδομάδα. Στις 15 Ιουνίου πέραν της Ελλάδας που ανοίγει τις πύλες τις σε τουρίστες από 29 χώρες, η Γερμανία προχωρά στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για πολίτες 31 ευρωπαϊκών χωρών και η Ολλανδία πράττει το ίδιο για πολίτες 12 χωρών της Ε.Ε.

Η Ισλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία ανοίγουν τα σύνορά τους για ταξιδιώτες της ζώνης του Σένγκεν. Η Γαλλία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει το ίδιο, αλλά δεν το έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα. Η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες της Νορβηγίας και της Δανίας μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ισπανία έχει προγραμματίσει να ανοίξει τα σύνορά της με τις χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης του Σένγκεν τον Ιούλιο (σημειώνεται ότι στη ζώνη του Σένγκεν συμμετέχουν Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Βρετανία).

Σημειώνεται ότι:

  • Έως τις 30 Ιουνίου όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον Covid-19 με τον ερχομό τους. Όσοι βγουν θετικοί θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και οι αρνητικοί για 7 ημέρες. Μετά τις 30 Ιουνίου θα γίνονται στοχευμένα τεστ.

Ασία

Η Ασία παραμένει εν πολλοίς κλειστή σε ξένους ταξιδιώτες. Ιαπωνία, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη δεν έχουν ανακοινώσει πότε σκοπεύουν να ανοίξουν τα σύνορά τους. Το Μπαλί της Ινδονησίας θα είναι πάντως έτοιμο να υποδεχθεί ξένους τουρίστες τον Οκτώβριο. Φήμες που ήθελαν την Ταϊλάνδη να ανοίγει τις πύλες της σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου διαψεύστηκαν κατηγορηματικά, με τις αρχές να ξεκαθαρίζουν ότι αυτό θα γίνει «το νωρίτερο το τέταρτο τρίμηνο του έτους».

Η Τουρκία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καλωσορίσει ξένους τουρίστες τον Ιούλιο, όπως και η Γεωργία. Η Σρι Λάνκα θα το πράξει τον Αύγουστο.

Αμερική

Απαγορεύεται η εισοδος σε ορισμένες εθνικότητες, ενώ σε άλλες επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών.  Καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει και στον Καναδά για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Τα σύνορα ΗΠΑ- Καναδά παραμένουν κλειστά για μη αναγκαίες μετακινήσεις έως και τις 21 Ιουνίου.

Το Μεξικό ανοίγει ανά πολιτεία. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα ανοίξει προς τα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο.

Κολομβία και Αργεντινή δεν θα ανοίξουν τα σύνορά τους πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιπες χώρες της νοτίου Αμερικής δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια.

Μέση Ανατολή 

Από το Ισραήλ έως το Κατάρ, το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής δεν έχει ανοίξει για τουρισμό. Ένα ταξίδι στο Ντουμπάι ενδεχομένως να είναι δυνατόν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο.

Αφρική

Οι δημοφιλείς προορισμοί όπως το Μαρόκο και η Νότιος Αφρική δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια χαλάρωσης των περιορισμών στα σύνορα. Υπήρξαν φήμες ότι η Νότιος Αφρική δεν θα ανοίξει τα σύνορά της πριν από το 2021. Αξιωματούχοι τόνισαν πως αυτό είναι το «χειρότερο δυνατό σενάριο».