Οι χώρες που θα δουν τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ τους λόγω κορωνοϊού

pixabay.com

Θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων το 2020, το ΑΕΠ παγκοσμίως αναμένεται προς το παρόν να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) έδωσε στη δημοσιότητα χθες την πιο πρόσφατη έκθεσή του σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές σχετικά με την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020. Θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων το 2020, το ΑΕΠ παγκοσμίως αναμένεται προς το παρόν να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν όμως λάβουμε υπ’ όψη μας ένα σενάριο «δεύτερου χτυπήματος», αυτή η πρόβλεψη αναμένεται να αυξηθεί σε μια μείωση ύψους 7,6%.

Σχετικά με το πλαίσιο των προβλέψεών του, ο OECD σημειώνει πως: «Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Έχει πυροδοτήσει την πιο σημαντική οικονομική ύφεση εδώ και περίπου έναν αιώνα και ζημιώνει σημαντικά την υγεία, την εργασία και το ευ ζην των ανθρώπων».

Όπως εμφανίζεται και στο ακόλουθο infographic, όταν κανείς εξετάζει το σενάριο του «ενός κύματος», καμία χώρα δεν αναμένεται να χτυπηθεί σοβαρότερα σε σχέση με το Ην. Βασίλειο. Εκεί, προβλέπεται μια πτώση της τάξεως του 11,5%. Το πρώτο επίκεντρο έξαρσης του ιού, η Κίνα, αναμένεται να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, με μια πτώση μόλις του 2,6%. Οι ΗΠΑ βρίσκονται κάπου στη μέση της λίστας με τις χώρες που θα επηρεαστούν από την πανδημία, με μια πτώση του ΑΕΠ της τάξεως του 7,3%.