Η χρεοκοπία που έκανε χαρούμενη την Cosco

Η χρεοκοπία που έκανε χαρούμενη την Cosco

Πώς η άσχημη πορεία της νοτιοκορεατικής Hanjin Shipping προκαλεί ευφορία στην κινεζική Cosco.

Εν μέσω εκτροχιασμού της νοτιοκορεάτικης ναυτιλιακής εταιρείας Hanjin Shipping, οι εταιρείες που ναυλώνουν πλοία για τη μεταφορά εμπορευμάτων αναζητούν πιο ισχυρές εναλλακτικές λύσεις και τα ναύλα αυξάνονται, εξέλιξη που είναι πιθανόν καλό νέο για ανταγωνιστές της, όπως την κινεζική Cosco. O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας της Κίνας Σουν Τζιακάνγκ δήλωσε στο Reuters ότι τα ναύλα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει τα αποτελέσματα της κρατικής Cosco στο τέταρτο τρίμηνο και αυτό να συνεχισθεί το επόμενο έτος.

«Οι ναυλωτές είναι τώρα πιο πρόθυμοι να επιλέγουν ναυτιλιακές εταιρείες με καλά διαπιστευτήρια και πιθανόν θα εγκαταλείπουν εταιρείες με φτωχά εύσημα. Από την άποψη αυτή, ο όμιλος μας είναι ένας από αυτούς που θα ωφεληθούν», δήλωσε. Η Hanjin, η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο, έκανε αίτηση για πτώχευση τον περασμένο μήνα, αφήνοντας πάνω από 100 πλοία και το εμπόρευμά τους στη θάλασσα.

Η Cosco Shipping, που κατέχει τον τέταρτο μεγαλύτερο θαλάσσιο στόλο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, διοικείται από την κινεζική Cosco Holdings. Η ίδια η Cosco είναι μεταξύ των παγκόσμιων ναυτιλιακών εταιρειών με τα μεγαλύτερα χρέη, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, αλλά είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες κρατικές κινεζικές εταιρείες, που απασχολεί 330.000 άτομα. Ο Σουν δήλωσε ότι τα οικονομικά της βελτιώνονται. Τον περασμένο μήνα, η Cosco σημείωσε ζημιές 7,2 δισ. γιουάν (1,08 δις δολαρίων) για το πρώτο εξάμηνο, τις οποίες απέδωσε κυρίως στην πώληση της μονάδας της για μεταφορά χύδην φορτίου και την έλλειψη κρατικών επιδοτήσεων. «Το τέταρτο τρίμηνό μας θα είναι καλύτερο από το πρώτο ή το δεύτερο και, λόγω των προφανών αλλαγών στον κλάδο, θεωρώ ότι το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο από φέτος», δήλωσε ο Σουν.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, τον δρόμο της Hanjin θα μπορούσαν να πάρουν και άλλες μικρότερες ανταγωνίστριές της. Οι αλλαγές στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά συνεχίζουν, επίσης, να προσφέρουν ευκαιρίες για δυνητικές εξαγορές, συνέχισε, αναφέροντας τη συμφωνία της Cosco για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).